eur:
387.19
usd:
356.99
bux:
68184.22
2024. május 23. csütörtök Dezső
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a párt eredményváró rendezvényén, a fővárosi Metro Clubban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A Kutyapárt tüntetést szervezett a Momentum ellen

Nyílt csatározás folyik a XII. kerületi ellenzéki előválasztás résztvevői között.

Csütörtök óta nyílt csatározás folyik a XII. kerületi ellenzéki előválasztás résztvevői között. Először Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje bírálta a Facebookon a Momentumot, mert állítása szerint a párt hetek óta telefonos és SMS-kampányt folytat a kerületben.

Visi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) vezetője, Kovács Gergely és a momentumos Farkas Csaba riválisaként indul a XII. kerületi előválasztáson.

A tiltakozáshoz csatlakozott a Kétfarkú Kutya Párt is - írja a 24.hu. Kovácsék pénteken tüntetést jelentettek be a Momentum ellen, és ki is vonultak a hegyvidéki önkormányzat elé, miközben már zajlik az előválasztás, ahol eldől, hogy ki lesz a kihívója a fideszes Fonti Krisztinának, aki jelenleg a kerület alpolgármestere, és Pokorni Zoltán helyét venné át a kerület élén.

Mindeközben kerületi választási bizottság elnöke, Völgyesi Miklós a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult az előválasztáson alkalmazott rendszer miatt – tudta meg a 24.hu. Az elnök szerint a Böszörményi úti termelői piacnál „több szervezet folytat politikai célzattal adatgyűjtést”, „az agitátorok a jóizlés határát feszegető módon próbálnak” a vásárlóktól beszerezni adatokat, ami viszont „aggálykeltő”. A beadványban azt is írja, hogy az előszavazás adatkezelési tájékoztatója szerint a személyesen szavazatot leadók személyi azonosítóját is felviszik az informatikai rendszerbe. Ezt annak érdekében teszik, hogy kiderítsék, az érintett „személyesen adott-e már le szavazatot az előválasztáson”.

A beadvány szerint azonban az online szavazáson résztvevők személyi azonosítójának kezeléséhez nincs meg a szükséges jogszabályi felhatalmazás. A NAIH korábban más ügyekben többször kifejtette, hogy pártok, politikai célra a polgárok személyi számát csak törvényi felhatalmazás alapján kezelhetik. (Ez alól még az sem jelent kivételt, ha a magánszemély önkéntesen vesz részt a folyamatban.) Ilyen törvényen alapuló kezelés, amikor ajánlás gyűjtenek a pártok. Az ajánlásgyűjtést azonban szabályozza a választási eljárásról szóló törvény.

Az előválasztás jogintézménye viszont nem szerepel a törvényben, ezért a helyi választási bizottság elnöke szerint hatósági eljárásban kell tisztázni, hogy a választási eljárási törvény hatálya alá nem tartozó tevékenységre kiterjesztően alkalmazhatók-e a törvény rendelkezései.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás
kormányinfó

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×