eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sebességtúllépés-ellenőrzést végeznek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei Salgótarjánban. Országszerte az összes sebességmérő készülékével ellenőrzi mától a rendőrség az autósokat, a háromnapos akció ideje alatt elsősorban a gyorshajtókat szeretnék kiszűrni. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is részt vesz a TISPOL „European Operation Speed” ellenőrzéssorozatban, amelynek során alapvetően a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművekre, valamint a gyorsforgalmi utak leállósávján történő haladással, illetve megállással elkövetett szabályszegésekre koncentrálódik a figyelem. Ennek oka, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a sebességtúllépés a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Így fizetnek a magyar gyorshajtók – drasztikusan emelkedett a bírságok összege

Ötödével nőtt a gyorshajtókra kiszabott bírságok száma 2023-ban.

„A rendőrség 701 169 esetben közigazgatási bírságot szabott ki tavaly az objektív felelősség hatálya alá tartozó, megengedett legnagyobb sebesség túllépése szabályszegés elkövetése miatt” – írja a vezess.hu az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adataira hivatkozva.

Az igazán jelentős emelkedést a bemért, majd a helyszínen egyből megbüntetett gyorshajtóknál látni. Az ORFK szerint ugyanis „a megállításos módszerrel végzett sebesség-ellenőrzés során a közúti közlekedésről szóló törvény alapján 42 595 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot. Ezen túl 71 931 alkalommal szabtak ki gyorshajtás miatt helyszíni bírságot a rendőrök.

Ennyi büntetést még nem kaptak még a gyorshajtók egy esztendő alatt, ebből következően a teljes bírságösszeg is magasabb minden korábbinál. Összesen 26 215 811 000 forintnyi közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség 2023-ban az objektív felelősséges gyorshajtás miatt.

A tavalyi számok rendkívül jelentős emelkedést mutatnak a 2022-es statisztikákhoz képest, 20 százalékkal emelkedett a bírságszám az objektív felelősségnél, és közel 31 százalékkal magasabb a kiszabott közigazgatási bírság összege 2022-höz képest.

Az éves teljes bírságösszeg emelkedésében nyilvánvalóan benne van, hogy a kormány jelentősen megemelte a gyorshajtás után kiszabható büntetés összegét. Az Országgyűlés július 4-én fogadta el a 2024-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely egyebek mellett módosította a közigazgatási bírságokat. A „10 ezer forinttól 300 ezer forintig” szövegrész helyébe a „13 ezer forinttól 390 ezer forintig” szövegrész lépett, ami azt jelentette, hogy szeptembertől a gyorshajtók akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságra is számíthatnak.

A bírságok számának emelkedését okozhatta az is, hogy május 1-jétől nincs a korábbi, 3 kilométer/órás ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre. Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával tulajdonképpen a hatályos jogszabályok szerint járt el a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×