eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én. Két nappal korábban fegyveresek terrortámadást követtek el az épületben egy koncert előtt, a halálos áldozatok száma 137-re emelkedett, 180-an megsérültek. A merénylet négy végrehajtóját elfogták, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) moszkvai székházába szállították. Az ügyben további hét gyanúsítottat vettek őrizetbe. Oroszországban nemzeti gyásznapot hirdettek március 24-re.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Nemzeti gyásznap volt Oroszországban - a nap hírei

Négyen meghaltak és többen megsérültek az Esztergom Rallyn. Szlovákiában Ivan Korčok és Peter Pellegrini került az elnökválasztás második fordulójába.

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya szerint nyolcan kerültek kórházba, ketten súlyos állapodban vannak, egyikük gyerek. A helyszínre nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint a raliversenyen részt vevő jármű eddig tisztázatlan okból sodródott le az útról Lábatlan és Bajót között.

Megkezdődött az orosz kulturális központ elleni terrortámadásban életüket vesztett emberek azonosítása - közölte a moszkvai egészségügyi minisztérium. Oroszországban ma nemzeti gyásznap volt. A péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyerek volt. A sérültek közül 142-t kórházba szállítottak, többek állapota súlyos. A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját a Nyomozó Bizottság moszkvai székházába szállították, egy kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Közben az Iszlám Állam hírügynöksége új felvételeket tett közzé a terrortámadásról. A videókat a fegyveresek készítették, miközben a krasznogorszki koncertteremben vadásztak az emberekre.

Az oroszországi merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa virágvasárnap, a római Szent Péter téren bemutatott mise végén. A szertartás a húsvéti hagyomány szerint körmenettel kezdődött. A katolikus egyházfő nem olvasta fel beszédét, homília helyett rövid néma csendet tartott.

Izrael hadműveletet indított Hán-Júniszban vasárnap hajnalban - jelentette be a hadsereg szóvivője. A hadsereg a város nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indított támadást a Hamász létesítményeinek és haderejének felszámolására. A légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat.

Gázai tűzszüneti határozatról szóló szavazásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Pénteken nem sikerült elfogadni az Egyesült Államok javaslatát a fegyverszünetről Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kapcsán a tanácsnak. Az újabb dokumentum a ramadán időszakára szorgalmaz azonnali humanitárius tűzszünetet.

Szlovákiában Ivan Korčok és Peter Pellegrini került az elnökválasztás második fordulójába. A korábbi külügyminiszter a szavazatok 42,5 százalékát kapta, a második legnagyobb kormánypárt, a Hang elnöke 37 százalékot szerzett. A második fordulót április 6-án tartják akkor már a szavazáson részt vevők többségének voksa is elég lesz a győzelemhez. Az államfőválasztás első körében még 4-en szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot, köztük Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke, akire a választók 2,9 százaléka szavazott.

Itthon júniusban 11 településen változik az önkormányzati választás módja. 7 helyen egyéni listán választják meg a képviselőket, mivel 10 ezer alá csökkent a települések lakosainak száma. Ezeken a helyeken a korábbi 11-ről 8 tagúra csökken a képviselő-testület. 4 városban 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma, így vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. Budapest első, 5., 11., 14. és 15. kerületében, valamint 7 városban marad ugyan a vegyes választási rendszer, de kevesebb választókerület lesz.

Perlai Zoltán a Demokratikus Koalíció politikusa nyerte meg a budafok-tétényi ellenzéki előválasztást. Perlai Zoltánt az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is támogatta és a momentumos Havasi Gábort győzte le. Az előválasztási megállapodás alapján Perlai Zoltán jelölheti ki az ellenzék valamennyi kerületi képviselő-jelöltjét.

Megdőlt tegnap a fővárosi napi szélrekord. A János-hegyen óránkénti 100 kilométeres széllökést mért a HungaroMet. A korábbi rekordot 2020-ban - szintén a János-hegyen - regisztrálták, akkor óránkénti 93,6 kilométer volt a napi legmagasabb széllökés erőssége Budapesten.

Átadták a Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum új épületrészét Makón. A 12 milliárd forintos költségvetésű fejlesztés megduplázta a 12 éve megnyílt fürdő jelenlegi kapacitását. A fürdő különlegessége az az Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok színesítik a kikapcsolódást.

Megállapodtak a sztrájk felfüggesztéséről a Magyar Állami Operaház vezetői és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek. Az egyezség szerint az Opera az év második felében két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít munkatársai számára, A kollektív szerződés megfogalmazása még tart, de legkésőbb április 30-ig aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást.

Elhunyt Eötvös Péter, Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus. A magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja karmesterként főleg 20. századi zeneszerzők műveit vezényelte. Türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után érte a halál, nyolcvanéves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×