eur:
388.14
usd:
359.25
bux:
68485.5
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Változik a választás Magyarország egyes részein, Budapesten is

Tizenegy településen másként választják meg a képviselő-testület tagjait június 9-én, mint öt évvel ezelőtt.

A települési önkormányzati képviselő-testület, illetve közgyűlés megválasztandó tagjainak számát tavaly október 31-ig kellett meghatározniuk a jegyzőknek a szeptember 1-jei lakosságszám alapján.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és ott úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig nyolc.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron 2019-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, júniusban azonban már úgynevezett egyéni listán választják meg őket, mert a települések lakosainak száma tízezer alá csökkent. A változás érinti a képviselők számát is: a korábbi 11 helyett 8 tagúak lesznek a júniusban megválasztandó testületek.

Ugyanakkor négy településen - Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon - tízezer fölé nőtt a lakosok száma, így ezeken a településeken egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. A településeken nyolc helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.

Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében,

Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad ugyan a vegyes választási rendszer, de - a lakosok számának csökkenése miatt - kevesebb lesz a választókerület.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×