eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Újabb részletek derültek ki a mini-Dubaj-projektről

Európa legmagasabb toronyháza épülhet meg Rákosrendező környékének rehabilitációja keretében. Karácsony Gergely nemrég ellátogatott Belgrádba, ahol ugyanaz az arab ingatlanfejlesztő cég építkezett, amellyel a magyar kormány is megállapodott a XIV. kerületi beruházást illetően. A főpolgármester szerint bebizonyosodott, hogy a belgrádiak rosszul jártak a fejlesztésekkel.

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a mini-Dubajnak is nevezett, Rákosrendezőre tervezett ötmilliárd euróból épülő új városrészről. Helyi sajtóértesülések szerint a befektető a beruházás keretében már nemcsak Európa legmagasabb felhőkarcolójáról, hanem egy bevásárlóközpont megépítéséről, valamint egy részben elhagyott vasútállomás fejlesztéséről is beszél.

Szakértők szerint Európa legmagasabb toronyépülete jelenleg a 310 méteres Varsó-torony, így ha a tervek megvalósulnak, akkor egy ennél is magasabb felhőkarcoló épülhet Rákosrendezőn.

Jelenleg Budapest legnagyobb épülete a 143 méter magas Mol Campus.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az emírségekbeli Mohamed Alabbar és cége, az Eagle Hills Group építette meg korábban a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is. A főpolgármester korábban már jelezte, hogy támogatja a rákosrendezői pályaudvar környékének rehabilitációját, ugyanakkor Karácsony Gergely szerint ott elsősorban megfizethető lakásokra lenne szükség.

„Rákosrendezőn egy olyan új városnegyed felépítését javasoljuk – és csak ebben tudunk partnerek lenni –, amely védi a Hősök tere történelmi városképét.

A tér látványát tönkretevő magas házak megjelenése teljes mértékben elfogadhatatlan ezen a területen”

– közölte korábban a főpolgármester.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán közzétett videójában mutatta be a Rákosrendezőre tervezett városrész beruházója belgrádi ingatlanfejlesztésének hátrányait. Úgy véli, bebizonyosodott, hogy a belgrádiak „rosszul jártak”, mert a szerb főváros egyik legfontosabb, legértékesebb folyóparti területén óriási felhőkarcolók és luxuslakások épülnek. Hozzátette: a helyi közérdekű fejlesztések száma a korábbi tervekhez képest folyamatosan csökken, miközben „a beruházó profitja egyre inkább nő”. Arról is beszámolt, hogy a partot teljesen lebetonozták.

„Ezek az óriási épületek egyfajta falként nehezednek a történelmi belvárosra, elállják a levegő útját és fűtik a belvárost, ahol az elmúlt években jó néhány fokkal növekedett az átlaghőmérséklet” – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid: inkább a zöldfelületeket kellene növelni

A főpolgármesteri jelöltségét kedden bejelentő Vitézy Dávid szerint a fővárosban leginkább még több zöldfelületre lenne szükség. A korábbi közlekedési államtitkár kifejtette: Budapesten sokkal kevesebb az egy főre jutó minőségi zöldfelület más európai nagyvárosokhoz, valamint az egészségügyi szervezetek ajánlásaihoz képest. Jelezte továbbá azt is, nem ért egyet azzal, hogy csak egy arab kivitelező jut beruházási lehetőséghez Rákosrendezőn, szerinte inkább megfizethető lakásokat kellene építeni, valamint növelni kellene a zöldfelületeket a környéken.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban az Egyesült Arab Emírségek kormányával írt alá együttműködési megállapodást, melynek értelmében egy emírségekbeli ingatlanfejlesztő Rákosrendező pályaudvar környékén egy komplex turisztikai-, gazdasági-, üzleti- és sportfunkciókkal rendelkező új városrészt hozhat létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×