eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Minden idők legmagasabb februári deficitje a 1758 milliárd forintos államháztartási hiány - a nap hírei

Vételi ajánlatot tett a spanyol Talgo vasútépítő vállalatra a Ganz-Mavag. Orbán Viktor ma Donald Trump republikánus várható elnökjelöltjével találkozik Floridában

A múlt hónapban 1758 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, ami minden idők legmagasabb februári deficitje. Ezzel már az év első két hónapjában teljesült az éves pénzforgalmi hiányterv 68 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatójának adataiból.

Februárban 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest – ismertette a KSH. Januárhoz viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt.

Újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra. A 75,2 millió eurós előfinanszírozás a zöld és digitális átállást célzó beruházásokat szolgálja - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Vételi ajánlatot tett a spanyol Talgo vasútépítő vállalatra a Ganz-Mavag. A magyar társaság 619 millió euróért venné meg a spanyol cég többségi részesedését. A Talgo igazgatótanácsa közleményében barátságosnak és vonzónak nevezi a felvásárlási ajánlatot. A spanyol kormány nem támogatja a felvásárlást.

Közös tüntetésre készülnek a magyar gazdák és a méhészek. A szervezők 12 pontos követelése között szerepel egy alulról szerveződő gazda érdekképviselet, a kötelező agrárgazdasági kamarai tagság eltörlése, moratórium a végrehajtás alá került mezőgazdasági cégeknek, szigorú ellenőrzés és büntetés a mézhamisítóknak és a támogatási rendszer reformja.

Rekordot döntött a zöld rendszámos és az elektromos autók száma februárban. Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint zöld rendszámos járműből 90 ezernél, tisztán elektromosból 50 ezernél több fut már Magyarországon.

Két helyszínen is kutatófúrások kezdődnek az első hazai szivattyús, 600 megawattos energiatározó megépítéséről szóló döntés előkészítésére – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka és a hevesi Markaz térségében vizsgálják a talaj teherbíró-képességét.

Vasárnap délután lesz az új köztársasági elnök ünnepélyes beiktatása. A ceremónia katonai tiszteletadással kezdődik, és Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédével zárul.

Országosan 96 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképző intézmények infrastruktúra- és eszközfejlesztésére - ismertette a szakképzésért felelős helyettes államtitkár Sopronban. Az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz támogatásával 3,6 milliárd forintot fordítanak a Soproni Szakképzési Centrum több intézményére.

Ukrajnából menekült gyermekek ellátására és befogadására írt ki pályázatot a Fővárosi Szociális Közalapítvány - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A rendelkezésre álló keretösszeg 300 millió forint, de egy pályázó legfeljebb 50 millió forintnyi támogatást nyerhet el. A pályázat benyújtásának határideje március 31.

Továbbra is 4,3 millió fölött van az ideiglenes védelmi státusszal rendelkező ukrajnai menekültek száma az EU-ban - derült ki az Eurostat közreadott jelentéséből. A legtöbb átmeneti védelmet biztosító jogállást Németország nyújtotta, majd Lengyelország és Csehország következik. Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 34.250 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekülteknek.

Indiában többeket őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy az orosz hadseregbe toboroztak katonákat. Az emberkereskedők elsősorban a közösségi oldalakon, illetve a YouTube-on keresztül toboroztak érdeklődőket, jól fizető oroszországi munkára.

Az Európai Bizottság elnöke szerint még a héten megkezdheti működését a tengeri humanitárius korridor, amelyen keresztül segélyszállítmányokat juttatnak el a palesztin rászorulóknak. A ciprusi tengeri folyosót az Európai Unióval, az Egyesült Arab Emírségekkel és az Egyesült Államokkal közösen indítják el.

Nyilvános vitára hívta Joe Bident az elnöki évértékelőre adott reagálásában Donald Trump a Republikánus Párt várható elnökjelöltje. A volt elnök azt írta: Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert nem tiszteli Joe Bident.

Egy erős amerikai elnök biztonsági szempontból mindig stabilitást ad a világnak, Donald Trump visszatérésével pedig ismét erős elnöke lehetne az Egyesült Államoknak - jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter a floridai Palm Beachben. Szijjártó Péter Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump kétoldalú találkozója előtt kiemelte: a magyar-amerikai kapcsolatok Donald Trump hivatali ideje alatt voltak a csúcspontján, és az ő újabb elnöksége hozná el a reményt a kapcsolatok javulására és a békére.

Vasárnap este kezdődik és április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A hívőknek e hónapban napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, a test örömeitől.

Elismerte az amerikai Xcel Energy áramszolgáltató, hogy berendezése okozhatta Texas állam történetének eddigi legnagyobb tűzvészét. A cég ugyanakkor tagadta, hogy berendezése nem megfelelő karbantartás miatt kapott volna lángra.

Illegális hulladék felszámolására ír ki pályázatot jogi személyeknek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási vagyonkezelő. Civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és a települési önkormányzatok pályázhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×