eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Megszólalt a minisztérium, újabb változás jöhet a magyar rendszámoknál

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonják a kedvezményeket egyes zöld rendszámos autók tulajdonosaitól.

"Társadalmi elvárás", hogy szigorítsanak a zöld rendszámok szabályain, ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonják a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól - közölte a Pénzcentrum kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az ősszel derült ki, hogy szigorítást terveznek a zöld rendszámoknál, azóta azonban nem érkezett hír a folyamatról, amelynek a célja az, hogy csak tisztán elektromos járművekre vonatkozzanak a kedvezmények. Ha átmegy a javaslat, akkor a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az (egyre kevesebb településen elérhető) ingyenes parkolás, valamint azt a kedvezményt, hogy a regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán – így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között.

Az ÉKM most azt közölte, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel, és a kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával. A tisztán elektromos meghajtású gépkocsik közlekedésének környezetvédelmi tulajdonságai messze előnyösebbek más, részben elektromos hajtású, de belső égésű motorral is működő járművek környezetvédelmi tulajdonságainál, ezért indokolt az azonos mértékű üzemeltetési kedvezmények fenntartásának felülvizsgálata. "A környezetvédelmi célok teljesítése, a közlekedés további zöldítése, valamint a károsanyagkibocsátás csökkentése érdekében, a társadalmi elvárásokkal összhangban a zöld rendszámok jogosultságával kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata folyamatban van" – közölte a szaktárca.

A portál szerint a minisztériumi válasz arra utalhat, hogy a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel ellátott villanyautókat is. Ebben az esetben jelen állás szeirnt majdnem 38 ezer autós bukhatja a zöld rendszámát, mert a Belügyminisztérium legfrissebb, januári adatai szerint ennyi zöld rendszámot adtak ki az 5N és az 5P járműkategóriákban, amelyek a hatótávnövelt e-autókat és a plug-in hibrideket jelölik: a különleges kedvezményre jogosító rendszámtáblák 43 százaléka eltűnne az utakról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×