eur:
389.32
usd:
359.08
bux:
68207.03
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
European Union or EU and State of Palestine national flag from textile. Symbol of the Council of Europe association opposite Asian country. Europe championship
Nyitókép: Anastasiia_Guseva/Getty Images

Az Európai Bizottság elnöke szerint még a héten megindulhat a segélyszállítás Gázába

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy várhatóan a hétvégén megindul Ciprusról a segélyek szállítása.

Ciprusi sajtótájékoztatóján von der Leyen elmondta, hogy egy jótékonysági csoport által gyűjtött és az Egyesült Arab Emírségek által támogatott segélyprojekt első hajója akár már pénteken elindulhat a lárnakai kikötőből, a tengeri folyosó megnyitására szombaton vagy vasárnap kerülhet sor.

"A ciprusi tengeri folyosót az Európai Unióval, az Egyesült Arab Emírségekkel és az Egyesült Államokkal közösen indítjuk el, az első hajó - egy jótékonysági csoport által gyűjtött élelmiszerrel a rakterében - a hétvégén, szombaton vagy vasárnap indulhat útnak" - mondta Ursula von der Leyen.

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a segélyszállítmánnyal megrakott első hajó,

az Open Arms várhatóan szombaton indul el Lárnaka kikötőjéből a Gázai övezetbe.

Ujvári Balázs, az Európai Bizottság humanitárius segélyezésben és válságkezelésben illetékes szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy az Open Arms közvetlenül Gázába tartó útvonala számos logisztikai problémát vet fel. Hozzátette, hogy a misszióban az ENSZ ügynökségei és a Vöröskereszt is szerepet kapnak.

Ursula von der Leyden szerint a legnagyobb kihívást a segélyeknek a rászorulókhoz történő eljuttatása jelenti. "Tisztában vagyunk a Gázai övezet szárazföldi határain fennálló nehézségekkel, legyen szó a rafahi határátkelőről vagy a jordániai közúti folyosóról, ezért szükséges egy tengeri misszió elindítása" - mutatott rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
Mi várható 2024 második felében a hazai építőiparban?

Mi várható 2024 második felében a hazai építőiparban?

A 2024-es év a vártnál kedvezőbben indult a hazai építőipar számára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban az építőipar termelés volumene 17%-kal, ezen belül az épületek építésének termelése 21%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Februárban azonban már változott a helyzet, mivel az épületek építésének termelése már csak 3%-kal bővült, sőt márciusban 10%-kal csökkent éves összehasonlításban. Az aktuális folyamatokat és az év második felének várakozásait az Újház Építőipari Trendmonitor foglalta össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×