eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Nézőpont-kutatás: a kegyelmi ügy nem erősítette a baloldalt

Mintegy száz nappal az európai parlamenti választások előtt a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről Rotyis Bálint, az intézet elemzője beszélt az InfoRádióban.

"A kegyelmi ügy egy olyan téma volt, amely gyakorlatilag mindenkihez eljutott, ám azt látjuk, hogy ennek ellenére érdemi változás a pártpreferenciákban nem történt. A Fidesz továbbra is 47 százalékon áll, tehát a sokéves támogatottsági átlagot hozza" – összegezte a kutatás eredményeit Rotyis Bálint. Az elemző szerint az adatokból az derül ki, hogy a saját szavazótábora előtt a Fidesz megfelelően tudta kezelnie az ügyet, ellenben az ellenzék nem tudta szavazatokra váltani az ügyet.

A Nézőpont mérései azt mutatják, hogy a baloldalon változatlanul a DK a legerősebb, a maga 14 százalékával, viszont már nem a Momentum követi a rangsorban, hanem a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt, mindkettő 8-8 százalékon áll. Csak utánuk jön a Momentum 7 százalékkal, míg a többi, jelenleg parlamentben is helyet foglaló ellenzéki párt 2 százalékos támogatottságú. A Nézőpont közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a hazai politikai palettán két új szereplő jelent meg. Az egyik Márki Zay Péter pártja, míg a másik a Vona Gábor által elindított Második Reformkor. Mindkét politikai tömörülés 4-4 százalékon áll, vagyis már nagyon közel kerültek a parlamenti bejutás küszöbéhez.

Az elemző arról is beszélt, hogy mindezek alapján mi várható az európai parlamenti választásokon: a Nézőpont Intézet mandátumbecsléséből az derült ki, hogy a száz nap múlva esedékes választásokon a Fidesz-KDNP meg tudja majd tartani az eddigi 13 mandátumát, de sem a DK, sem pedig a Momentum nem lenne képes megismételni a legutóbbi választási eredményét.

A DK csupán három mandátumra számíthat, a Momentum viszont már csak egyre – folytatta az elemző. Mint mondta, ennek az az oka, hogy az ellenzéknek nem sikerült növelnie a népszerűségét a Fidesz-KDNP rovására. Így továbbra is ugyanakkora a szavazóbázisa, viszont azon már kettővel több párt osztozik: a Mi Hazánk is a Kétfarkú Kutya Párt is két-két helyet szerezhet az Európai Parlamentben. "Az ellenzéki mandátumok osztódnának tovább más pártok között" – magyarázta Rotyis Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×