eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Nézőpont-kutatás: a kegyelmi ügy nem erősítette a baloldalt

Mintegy száz nappal az európai parlamenti választások előtt a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről Rotyis Bálint, az intézet elemzője beszélt az InfoRádióban.

"A kegyelmi ügy egy olyan téma volt, amely gyakorlatilag mindenkihez eljutott, ám azt látjuk, hogy ennek ellenére érdemi változás a pártpreferenciákban nem történt. A Fidesz továbbra is 47 százalékon áll, tehát a sokéves támogatottsági átlagot hozza" – összegezte a kutatás eredményeit Rotyis Bálint. Az elemző szerint az adatokból az derül ki, hogy a saját szavazótábora előtt a Fidesz megfelelően tudta kezelnie az ügyet, ellenben az ellenzék nem tudta szavazatokra váltani az ügyet.

A Nézőpont mérései azt mutatják, hogy a baloldalon változatlanul a DK a legerősebb, a maga 14 százalékával, viszont már nem a Momentum követi a rangsorban, hanem a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt, mindkettő 8-8 százalékon áll. Csak utánuk jön a Momentum 7 százalékkal, míg a többi, jelenleg parlamentben is helyet foglaló ellenzéki párt 2 százalékos támogatottságú. A Nézőpont közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a hazai politikai palettán két új szereplő jelent meg. Az egyik Márki Zay Péter pártja, míg a másik a Vona Gábor által elindított Második Reformkor. Mindkét politikai tömörülés 4-4 százalékon áll, vagyis már nagyon közel kerültek a parlamenti bejutás küszöbéhez.

Az elemző arról is beszélt, hogy mindezek alapján mi várható az európai parlamenti választásokon: a Nézőpont Intézet mandátumbecsléséből az derült ki, hogy a száz nap múlva esedékes választásokon a Fidesz-KDNP meg tudja majd tartani az eddigi 13 mandátumát, de sem a DK, sem pedig a Momentum nem lenne képes megismételni a legutóbbi választási eredményét.

A DK csupán három mandátumra számíthat, a Momentum viszont már csak egyre – folytatta az elemző. Mint mondta, ennek az az oka, hogy az ellenzéknek nem sikerült növelnie a népszerűségét a Fidesz-KDNP rovására. Így továbbra is ugyanakkora a szavazóbázisa, viszont azon már kettővel több párt osztozik: a Mi Hazánk is a Kétfarkú Kutya Párt is két-két helyet szerezhet az Európai Parlamentben. "Az ellenzéki mandátumok osztódnának tovább más pártok között" – magyarázta Rotyis Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×