eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Budapestnek ítélt Európa legjobb úti célja 2019 díj átadóján a Városházán 2019. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Tarlós István V. János kitüntetéséről: Karácsony Gergely vagy gyengeelméjű, vagy nem mond igazat

A volt főpolgármester szerint hülyeség volt megszavazni a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatójának fővárosi kitüntetését, amelyet annak idején Karácsony Gergely jelenlegi városvezető is támogatott a voksával.

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben bejelentést tett a fővárosi önkormányzatnál, azért ott, mert az intézmény akkor még Budapesthez tartozott, és azt állította, hogy az igazgató, V. János szexuálisan zaklatja a rábízott gyerekeket. Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes a rendőrséghez fordult, amely nyomozást indított, de azt 2012 nyarán megszüntette, mert nem talált bűncselekményre utaló bizonyítékokat. Egy ombudsmani vizsgálat nem sokkal később több hibát talált a rendőrségi eljárásban, a fővárosiban azonban nem. 2015-ben a főváros Bárczi István-díjjal, 2016-ban pedig az állam Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntette ki az igazgatót, akit a bíróság 2018-ban nyolc év fegyházbüntetésre ítélt pedofília miatt. V. János fővárosi kitüntetését Zugló polgármestereként Karácsony Gergely is megszavazta, most főpolgármesterként vizsgálatot indított, hogy miként kerülhetett fel az igazgató neve a díjazandók listájára.

Tarlós István, aki 2010 és 2019 között volt Budapest fideszes főpolgármestere, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: "Hülyeség volt neki kitüntetést adni, de nem azért kapta, mert senki nem emlékezett rá, hogy volt egy ilyen ügy. A bizottság egy 25 fős listát egyben terjesztett be, és én azt bőven el tudom képzelni, én magam is valóban így lehettem, hogy ezt a listát a közgyűlésen nem olvasta senki végig. Ez felelőtlenül lett megszavazva." Mindezt azzal magyarázta, hogy noha elméletileg minden előterjesztést mindenkinek el kellene olvasnia, a valóságban azonban a több száz oldalas előterjesztéseket képtelenség végigolvasni. A jogerős ítélet után Tarlós István azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a Bárczy-díj visszavonását, tehát ezt szerinte valójában nem is Karácsony Gergely indítványozta.

Tarlós István emlékeztetett rá, hogy az igazgatót akkor ítélték el, amikor a bicskei gyermekotthon már nem a fővároshoz tartozott, ugyanakkor 2019-ben az utódja már indíthatott volna vizsgálatot a kitüntetés ügyében, de akkor mégsem lépett. "Mivel az én rendszeremben dolgozott két évig ez az ember, ebben az értelemben az emberség azt kívánja, hogy mondjam azt mások helyett is, hogy bocsánat. Na de elnézést kérek, a főpolgármester úrnak öt év után esik le a tantusz? Most vagy gyengeelméjű egy ilyen ember, vagy nem mond igazat" – mondta a volt főpolgármester.

A bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének kitüntetésére is a bűnsegédként elítélt igazgatóhelyettes, K. Endre államfői kegyelme irányította rá a figyelmet, amely miatt távozott posztjáról Novák Katalin köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×