eur:
383.93
usd:
353.88
bux:
68846.13
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Unsplash.com

Levél helyett valami egészen mást találhatunk a postaládában

Ne lepődjünk meg, ha a következő hetekben széncinegék jelennek meg a postaládánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ötleteket ad, hogy miképpen kezelhetjük az apró madarakat. Etetni semmiképpen nem szabad a fiókákat – hangsúlyozta Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan gyakorinak mondható és idén először márciusban lehet rá számítani, de a nyár második feléig előfordulhat a jelenség – olvasható az egyesület közleményében.

Mint írták, a madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű B-típusú mesterséges odúkkal előzhető meg.

Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni,

mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára fel kell szerelni egy alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, valamint érdemes kifüggeszteni egy tájékoztatót is a postás számára – emelik ki.

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. A klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat, például törpedenevéreket és énekesmadarakat, elhullott nagyvadak tetemeit, valamint nagyobb ragadozómadár által elejtett pockokat is fogyaszt.

Évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel is, ezért más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe is szívesen beköltözik: erre leggyakoribb példa a postaláda, de találtak már fészket kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben és utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Ennek hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt.

A Magyarországon elterjedt, hagyományos levélszekrények a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthetők. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek – áll a közleményben.

A legfontosabb megfigyelni a madarakat – fogalmazott az InfoRádióban Orbán Zoltán. A szóvivő elmondása szerint a széncinegék hamar megismerik a fészkelési helyük környezetében élő embereket, akik – ha nem jelentenek rájuk veszélyt –, akár közelről is megfigyelhetik a tojásokon kotló madarakat. „Két-három naponta, valamikor dél környékén halkan és óvatosan kinyithatjuk a postaláda ajtaját; általában a madár tízből nyolc-kilenc esetben ott lesz a tojásokon” – fogalmazott. A fiókák kikelése után négy-öt-hat nappal akár már naponta gyönyörködhetünk az állatok látványában.

Ha már kirepültek a madarak, nyugodtan eltávolítható a fészekanyag a postaládából – tette hozzá az MME munkatársa, azt is hangsúlyozva, hogy

a széncinegéket nem szükséges etetni, költés során pedig szigorúan tilos,

mert ez a fiókák tömeges pusztulásához vezethet, miután nem képesek megemészteni az apróbb rovarokon kívüli táplálékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×