eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A young woman shoplifting (stealing) merchandise in a convenience store.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

Jelentősen megnőtt a bolti lopások száma - nem csak az élelmiszerek lettek "kelendőek"

Az élelmiszerárak növekedésével együtt jelentkezett a jelenség. A kiskereskedelmi láncok elárulták, mi tűnik el legtöbbször és hogyan védekeznek a bolti szarkák ellen.

Az elmúlt években rekordmagas lett az infláció, az élelmiszerárak kilőttek és úgy általában a megélhetési költségek is kiugrottak, a boltok forgalma megzuhant, a lopások száma viszont megnőtt - számol be róla az RTL. A lap megkérdezte a legnagyobb kiskereskedelmi láncokat, hogy mit tapasztaltak ezzel kapcsolatban, miket lopnak legtöbbször a tolvajok.

Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere azt nyilatkozta, megélhetési és üzletszerű lopásokat egyaránt tapasztalnak. Elmondta, kollégáik folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, újabb és újabb technikai megoldásokat vezetnek be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettek az önkiszolgáló kasszáinkhoz, ahol csak blokk ellenében tudják a vásárlók elhagyni az áruház területét.

A legtöbbet elemelt termékekkel kapcsolatos kérdésre a kommunikációs menedzser azt mondta,

a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek.

A Penny Magyarország megerősítette a lapnak a lopások számának emelkedését, ahogy azok értékének növekedését is. Mint írják, az elkövetéseket két kategóriára lehet osztani: az egyik a kisebb értékű eltulajdonítás, amikor napi fogyasztási cikkek kerülnek ki fizetés nélkül az üzletből, a másik, amikor az elkövető - a tételek számából ítélve - feltehetően továbbértékesítés céljából tulajdonítja el a termékeket.

"Statisztikáink szerint hálózatunkban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva. A felderített elkövetések 126,7 százalékkal, értékük 123,8 százalékkal emelkedett" - informálta a Penny az RTL munkatársait.

A CBA szintén a lopások számának és értékének növekedéséről számolt be a lapnak. Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója azt válaszolta a megkeresésre, hogy folyamatosan bővítik az üzletekben a biztonsági berendezések számát, illetve korszerűsítik azokat. A biztonsági őrök jelenléte is hatékony visszatartó erővel bír, így a szolgálat létszámát is bővítik.

A SPAR kommunikációs vezetője a lapnak úgy fogalmazott:

"A jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik".

Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre kevésbé lehet beszélni egyszerű élelmiszerlopásokról. Elmondása szerint a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési céllal történő eltulajdonításra.

Leszögezte, a SPAR üzletek hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás és eljárás ideje alatt.

A lap azt írja, egyedül az Auchan válaszolta azt, hogy 2022 óta nem nőtt jelentős mértékben náluk a lopások száma.

A Lidl Magyarországnál az elfogások száma növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A lap szerint a boltlánc azt is hozzátette: "A feltételezhetően lopásból adódó leltárhiányunk nagy része leginkább prémium és márkatermékből, valamint szeszesital árucsoportokból tevődik össze". Az áruvédelmi intézkedéseket a Lidl is folyamatosan fejleszti, elmondásuk alapján ennek köszönhető az elfogások magasabb száma.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×