eur:
394.92
usd:
372.04
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
A drónnal készült felvételen a Rákosrendező pályaudvar 2024. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Így áll most a rákosrendezői mini-Dubaj ügye

Elkezdődött a mini-Dubaj néven ismertté vált ingatlanfejlesztés előkészítése a Rákosrendező területén. Az Építési és Közlekedési Minisztérium már értesítette a bérlőket és a jogcím nélküli területhasználókat.

Decemberben jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy a kormány egy új millenniumi városközpontot hozna létre Pesten, a Rákosrendező 130 hektáros állami tulajdonú, de ki nem használt területén, ezzel meghosszabbítva az Andrássy utat.

"Ennek a területnek Pest szívében továbbra is ki kell tudnia szolgálni a közúti közlekedést, tehát a vasúti kötöttpályás közlekedést, az autós és gyalogos forgalmat, a kerékpárosokat, és természetesen zöldfelülettel is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az életminőség jelentősen javuljon" – mondta a projekt kapcsán a miniszter. Hozzátette,

Budapest ellen építeni nem lehet, csak Budapesttel, tehát az építkezéshez meg kell nyerni a főváros, a kerületek és a lakosok teljes támogatását.

A minisztérium döntése nyomán a MÁV Zrt. már el is kezdte felmondani a területhasználati szerződéseket. Ezután a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó, csaknem 175 ezer tonna építési törmelék elszállítása, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítése, illetve a terület rekultivációja, kármentesítése következik. Karácsony Gergely főpolgármester már korábban jelezte, hogy támogatja a terület fejlesztését, de szerinte ott elsősorban megfizethető lakásokra, zöldfelületekre és közösségi célú beruházásokra lenne szükség.

"Rákosrendezőre egy olyan új városnegyed felépítését javasoljuk, és ebben tudunk partnerek lenni, amely egyrészt védi a Hősök tere történelmi városképét, másrészt megőrzi az Andrássy út fantasztikus történelmi örökségét" – mondta a főpolgármester a tervezett beruházással kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a történelmi örökséget semmiképp sem szabad elherdálni. Kijelentette, hogy a főváros önkormányzata nyitott az egyeztetésre, de úgy gondolják, hogy

a Hősök tere látványát tönkretevő magas épületek megjelenése ezen a területen teljes mértékben elfogadhatatlan.

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója, volt közlekedési államtitkár közösségi oldalán tett fel kérdéseket a szaktárcának. Elsősorban arra vár választ, hogy pontosan mi épülne itt, milyen közösségi közlekedési fejlesztések lesznek, mi lesz a Vasúttörténeti Park sorsa, és milyen előírások vonatkoznak majd a beruházásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×