eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Photo of worried mother taking temperature of her little son who is lying in bed with fever. Mature brown hair mother checking the temperature of her ill 11 years old boy  with thermometer on a couch in the living room at home. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer. Sick child with fever and illness in bed.
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Egyre erősödik az influenzajárvány - térkép, vármegyelista

Terjed az influenza A vírusa, miközben fokozatosan visszaszorul a koronavírus jelenléte, csupán egyetlen város esetében mértek emelkedést.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti intézet által üzemeltetett figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2024. február 5-11. között az országban 59 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 293 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Mindkét esetben

Mindkét esetben a gyermekek között terjedt elsősorban a betegség. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3‑5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb.

Akut légúti fertőzésben szenvedők

  • 50,2 százaléka 0-14 éves gyermek,
  • 22,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt,
  • 18,3 százaléka 35-59 éves
  • 8,7 százaléka 60 éven felüli volt.

Az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők

  • 40,2 százaléka 0-14 éves gyermek
  • 28,0 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt,
  • 23,1 százaléka 35-59 éves,
  • 8,7 százaléka 60 éven felüli volt.

A 2024. év 6. hetében 18 közigazgatási területen nőtt, két területen csökkent (Békés és Zala vármegye) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma

  • Győr-Moson-Sopron (1262),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (1246),
  • Zala (988) vármegyében volt a legmagasabb,

míg Heves (186), Békés (219) és Fejér (411) vármegyében a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak.

Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK

Az influenza terjedését megerősítik a szennyvízvizsgálatok is, amelyek szerint az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja további emelkedést mutat országos átlag tekintetében, bár az emelkedés az előző hetekhez képest csak kisebb mértékű.

Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a hatodik héten

343 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 43 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 343 SARI beteg

  • 35,9 százaléka (123 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb,
  • 33,5 százaléka (115 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül

  • 105 főnél influenza A,
  • 62 főnél RSV,
  • 26 főnél a SARS-CoV-2 (korona)vírus állt a megbetegedések hátterében.
Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK

Az RSV-pozitív betegek 82,3 százaléka (51 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 76,9 százaléka (20 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

Visszaszorul a koronavírus jelenléte

A 6. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe csökkenést mutat, derül ki még az NNGYK adataiból.

A vizsgált városok közül emelkedés egyedül Tatabánya esetében jelentkezett,

míg Eger, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések esetében csökkenés mérhető, 14 mintavételi helyen pedig stagnáló értékek jellemzők.

Forrás: NNGYK
Forrás: NNGYK

Az alábbi térképet a múlt hetivel összehasonlítva kiderül, hogy egyre több hely kerül a mérsékelt vírusjelenlétű, citromsárga kategóriába (múlt héthez képest plusz négy), Győr pedig (második hete) maradt az alacsonyban, zöld jelzéssel. Budapest központi régiója, Szombathely és Debrecen stagnáló tendencia mellett maradt a narancsszínű, emelkedett esetszámú kategóriában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×