eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésénél 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Wintermantel Zsolt: tudjuk, Karácsony Gergely miért nem fogadta el a BKK-vezér lemondását

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője teljesen elhibázott döntésnek nevezte, hogy a főpolgármester nem fogadta el a BKK vezérigazgatójának lemondását, aki egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen egy rendkívül szerencsétlen mondatot mondott.

„Karácsony Gergely múlt hét pénteken a budapestiek szemébe hazudott, amikor azt mondta, hogy nincs járatritkítást. Walter Katalin ezt követően elnézést kért a járatritkítás bevezetése körüli elhibázott kommunikáció miatt, majd egy csütörtöki háttárbeszélgetésen levágás előtti pulykákhoz hasonlította a budapesti utazóközönséget” – összegezte Wintermantel Zsolt az InfoRádióban az elmúlt napok történéseit. (A BKK-vezérigazgatója arról értekezett, hogy az utasokat azért nem vonták be a fővárosi járatritkítással összefüggő döntés előkészítésébe, amiért „a pulykákat sem kérdezik meg hálaadás előtt, mi legyen a sorsuk”.)

A várospolitikus szerint „egészen elképesztő”, hogy a fővárosi közösségi közlekedésért felelős legmagasabb vezető így gondolkodik a budapesti utazóközönségről. „Nem lehet a BKK vezérigazgatója egy olyan személy, aki így vélekedik, akinek a gondolkodásmódja erről árulkodik” – fogalmazott a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője, hozzátéve:

ez nem egy szerencsétlen megfogalmazás volt, hanem „a saját székházában, egy kicsit védettebb környezetben előjött Walter Katalin igazi énje”.

Mindezek miatt elhibázottnak tartja, hogy a főpolgármester nem fogadta el a BKK vezérigazgatójának lemondását, ugyanis ezzel Karácsony Gergely azt üzeni a világnak, hogy az ilyen megfogalmazás „belefér”, és hogy az ilyen mondatok nem bántóak, sértőek. „A főpolgármester akkor járt volna el helyesen, ha elfogadja a lemondást, de tudjuk, hogy ezt nem tehette meg, hisz nem fogja fölmenteni Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc emberét (…), nem ő fogja eldönteni, hogy mikor távozik erről a posztról” – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Wintermantel Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a főpolgármester komolyan gondolja a fővárosi autós közlekedést visszaszorítását, illetve a közösségi közlekedést megerősítését, fejlesztését, akkor semmilyen típusú járatritkítás „nem fér bele”. Átszervezni lehet, menetrendet pontosítani, módosítani lehet, de itt nem erről volt szó – húzta alá. „Jól látható, hogy ez nem szakmai kérdés volt, hanem ahogy Walter Katalin elszólta magát, ők így gondolkodnak a budapestiekről, nekik csak levágás előtti pulykák az utasok. És ezt Karácsony Gergely nemcsak hogy eltűri, hanem magára is húzta ezt a történetet azzal, hogy nem fogadta el Walter Katalin lemondását. Azonosult azokkal a mondatokkal, azonosult azzel a gondolkodásmóddal, amikor a budapesti utazóközönség csupán levágásra ítélt pulykák.”

Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e további lépéseket az ügyben, Wintermantel Zsolt emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés napirendjét a főpolgármester állítja össze, és hogy addig történik-e valami fejlemény ebben az ügyben, az jelen pillanatban még nem tudni.

Szerinte Karácsony Gergely nagyon komoly hibát követ el, ha ragaszkodik ehhez az elhibázott döntéséhez. „Van még ideje, hogy ezt megváltoztassa. Legyen elég bátor és távolítsa el a pozíciójából Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc emberét, és nevezzen ki a BKK élére egy elkötelezett, szakmailag hozzáértő és a budapesti utazóközönségért áldozatosan dolgozó vezetőt” – javasolta a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×