eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pexels.com

Amíg a repülő olcsóbb, mint a vonat, nem lesz kibocsátáscsökkenés

Kiemelt időszakokban kétszer annyiba kerülhet a vonatjegy, mint a repülőjegy, miközben a vasúti utazás 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. A Greenpeace Magyarország bővítené a vasúti összeköttetéseket és megfizethetővé tenné a környezetbarát közlekedést.

Tizenkét európai főváros és Budapest közötti utazási lehetőségeket vizsgálta az év legforgalmasabb napjain a Greenpeace Magyarország, és a 12 célpontból hét esetében az átlagos jegyár az olcsóbb volt repülővel, mint a vonattal.

Perger András, a szervezet klíma- és energiakampány-felelőse szerint két fő oka van annak, hogy az utazók a légitársaságokat választják: az egyik, hogy hamarabb találnak kedvezőbb árú jegyet a repülőgépre, mint a vasútra, a másik, hogy a foglalásokat is sokkal korábban kezdhetik meg. Példaként hozta fel a karácsonyi járatokat, amelyekre már szeptemberben meg lehetett vásárolni a repülőjegyeket, vonat esetében ugyanerre csak novemberben nyílt meg a lehetőség.

A szakértő kiemelte, hogy átlagosan az unióban 80 százalékkal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátás, ha valaki vonatra ül repülőgép helyett, de ahhoz, hogy a vasúttársaságok kerüljenek helyzeti előnybe, számos politikai döntést kell hozni.

Mivel a kerozinért jelenleg nem kell forgalmi adót fizetni, a legfontosabbnak az adókedvezmények megváltoztatását tartja, és zöld áram bevezetését szorgalmazza a vasúttársaságoknál, és hasonlóan járna el a jegyárak adótartalmával is.

Perger András arra figyelmeztetett, hogy amíg a kontinensen a kibocsátások csökkenő, stagnáló tendenciát mutatnak, addig a közlekedésben növekednek. Szerinte hiába nő a megújuló energiaforrások szerepe a villamosenergia-termelésben, ha a közlekedésben továbbra is meghatározó aránya van az olajnak, Magyarországon és az Európai Unióban is növekedni fog a szén-dioxid-kibocsátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×