eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Február 1-jén megkezdi működését a Szuverenitásvédelmi Hivatal – a nap hírei

Tovább csökkent Magyarországon a gáz-és áramfogyasztás. Magyar rendszámú autó vezetője okozott balesetet Horvátországban, hárman meghaltak. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent Magyarországon a gázfogyasztás. Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint tavaly gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter, áramból 41 terawattórányi fogyott. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben 10,7 és 11 százalékos volt.

Február 1-jén megkezdi működését a Szuverenitásvédelmi Hivatal - jelentette be a szervezet felkért elnöke a kormány Facebook-oldalán. Lánczi Tamás ismét kiemelte, hogy a szervezet nem hatóság, így nem nyomoz és nem szankcionál. Közölte: a Szuverenitásvédelmi Hivatal elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le, kutasson és feltárja azokat a kockázatokat, amelyek a magyar szuverenitásra leselkednek, és lehetőség szerint megtegyen mindent, hogy ezeket a veszélyeket elhárítsa. Hozzátette: a hivatal első feladata az lesz, hogy a soron következő, júniusban tartandó két választásra felkészüljön.

A magyar-svéd politikai párbeszédet tartja a svéd NATO-tagság ratifikáció kulcsának az uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János egy finn újságnak úgy nyilatkozott: a jóváhagyás időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között, ezzel megnyugtatva azon magyar parlamenti képviselőket is, akiknek kétségeik és aggályaik vannak. A miniszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az év első külföldi interjúját a finn Ilta-Sanomat újságnak adta.

Az elmúlt tíz évben nem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint a 2023/24-es tanévben - írja a Népszava a KSH friss oktatási adatai alapján. Jelenleg 145 589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ami 1610-zel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában történt. Az oktatók száma egyedül a technikumokban és szakgimnáziumokban emelkedett. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője szerint a státusztörvény tehető felelőssé az új negatív rekordért.

A Szent János kórház szerint csak átmeneti időre működnek csökkentett üzemmódban és a társintézményekkel együttműködve folyamatosan biztosított a 2. kerületi betegek megfelelő ellátása is. Ezt az ATV Híradójával közölte az intézmény sajtóosztálya a Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő által közzétett posztra reagálva. Kunetz Zsombor arról írt, hogy karácsonyra a kardiológiai ellátás vált elérhetetlenné 2. kerületiek számára, az újévben pedig már a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad 2. kerületből érkező betegeket. A kórház megerősítette a dokumentum valódiságát, de annak értelmezését tévesnek, hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatúnak nevezte.

Fokozott óvatosságot kér az autósoktól a Magyar Közút a következő napokban várható ónos eső és télies útviszonyok miatt. A figyelmeztetés szerint vasárnaptól jelentős lehűlés érkezik, ezzel párhuzamosan az esőt a dunántúli vármegyékben ónos eső, majd gyakorlatilag az ország teljes területén havazás váltja fel. Emellett azt is kiemeli: a hétvégén a szokásosnál is nagyobb forgalom várható a Nyugat-Európába visszatérő munkások miatt.

Magyar rendszámú autó vezetője okozott súlyos balesetet Horvátországban, hárman meghaltak, 12-en pedig megsérültek. A baleset a Zágráb és Rijeka közötti autópályán történt. A vétlen kocsiban egy házaspár a helyszínen életét vesztette, egy gyerek súlyos sérülésekkel került kórházba. A magyar rendszámú autóban egy ember halt meg. A többi sérült nincs életveszélyben, úgy tudni egyiptomiakról és szírekről van szó. Sajtóértesülések szerint a magyar terepjáró illegális migránsokat szállított, ezt azonban nem erősítette meg a horvát államügyész.

Öten sérültek meg, közülük ketten életveszélyesen az M5-ös autópályán Kecskemét közelében történt balesetben – közölte az Országos Mentőszolgálat. A távirati iroda információi szerint szombat délelőtt egy Szeged felé haladó, trélert vontató, román rendszámú kisbusz letért a sztrádáról és az árokba borult; a kisbusz és a vontatott jármű is az oldalán állt meg. A járműben heten utaztak.

Japánban több mint százra emelkedett az újévkor pusztító földrengés halálos áldozatainak száma. Mintegy kétszáz embert még keresnek a hatóságok. A 7,6-es erősségű rengés jelentős károkat és tüzeket okozott a Japán-tenger partján fekvő Isikava prefektúrában. A hatóságok 31 ezer embert evakuáltak, de a segélyszállítmányok eljuttatása nehézségekbe ütközik a megrongálódott úthálózat miatt. A térséget utórengések is sújtják.

Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai utasszállító repülőgép, miután kizuhant az utastér egyik ablaka a felszállás közben. Az Alaska Airlines egyik járatának több darabja is leszakadt a levegőben. A Kaliforniába induló Boeing 737 Max 9-es gép, 35 perc után volt kénytelen visszafordulni. Decemberben az amerikai légihatóság elrendelte az összes ilyen típusú gép vizsgálatát más technikai probléma miatt. 2019-ben átmenetileg az összes ilyen gépet leállították, miután kettő lezuhant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×