eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csaknem százszor szervezett buszsáv-, járat- és taxiellenőrzést a BKK és a BRFK 2023-ban
Nyitókép: Forrás: BKK sajtó

Záporoztak a bírságok Budapesten – számokban a múlt év

Negyedik évadját zárta a rendőrség és a közlekedési vállalat akciója: csak a buszsávellenőrzésekkor ötszázszor kellett szabálytalan használat miatt intézkedniük a rendőröknek 2023-ban; jelentős összegű bírságot osztottak ki összességében.

A BRFK, a FÖRI és a BKK munkatársai az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek. A metrópótlás idején kiemelt figyelmet kapott a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése, hagyományosan pedig a bevezető utak, valamint a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba – áll a közlekedési vállalat közleményében.

A beszámoló szerint 2023-ban

  • 23-szor szerveztek buszsávellenőrzést, ezalatt
  • 502-szer intézkedtek a buszsáv szabálytalan használata miatt.

Mint írják, a BRFK és a BKK továbbra is prioritásként kezeli a jogosulatlan buszsávhasználat rendszeres ellenőrzését, hogy megszüntessék a közösségi közlekedés akadályozását, és biztosítsák a buszok zavartalan haladását.

A BKK és a BRFK együttműködése magában foglalja a járatellenőrzést is.

A résztvevők kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért egész évben folyamatosak a BKK-járatokat, illetve a megállóhelyeket és azok környezetét célzó akcióik.

A közleményből kiderült, hogy tavaly

  • 46-szor szerveztek járatellenőrzést, ezalatt

  • csaknem 1150 járművet, illetve 2900 személyt ellenőriztek.

A Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző járművek közös ellenőrzésére – természetesen a folyamatos BKK-s ellenőrzések mellett - ugyancsak kiterjed a közlekedésszervező és a rendőrség együttműködése - írja a BKK közleménye.

A taxisokra vonatkozó akcióban az előző évben

  • 25-ször szerveztek taxiszolgáltatás-ellenőrzést, ezalatt

  • csaknem 2500 járművet, illetve 2600 személyt ellenőriztek.

A BRKF és a BKK 2023-as közös buszsáv-, járat és taxiellenőrzési akciójának összesített mérlege szerint a rendőrök

  • 69 személyt elfogtak és 36-ot előállítottak;

  • 17-szer büntetőfeljelentést, 93-szor szabálysértési feljelentést tettek;

  • 782 esetben helyszíni bírságot, 204-szer közigazgatási bírságot szabtak ki;

  • a bírságok összege eléri a 30 millió forintot.

Így mutat a 2023-as összesített mérleg
Így mutat a 2023-as összesített mérleg

A közleményből kiderül, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai mellett a kezdeményezésben részt vettek a Készenléti Rendőrség erői, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság munkatársai, a Budapesti Polgárőr Szövetség és tagszervezetei, valamint a taxiszolgáltatók ellenőrei is.

A közös akciók 2024-ben folytatódnak. Az együttműködésben résztvevők célja, hogy az ellenőrzések hatékonyságát – a lakossági visszajelzéseket is figyelembe véve – tovább növeljék.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×