eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Pedagógus béremelés: Gulyás Gergely szerint még mindig van ha...

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy továbbra is Európai Bizottságra várnak ahhoz, hogy 32,2 százalékkal emelkedjen a tanárok bére. Szavai szerint a Belügyminisztérium még csak a törvényben előírt társadalmi vitát indította el erről. A minisztérium pénteki közleménye ugyanakkor kormánydöntésről írt, a Magyar Közlönyben pedig megjelent a rendelet.

A kormány még egy technikai jóváhagyást vár az Európai Bizottságtól a pedagógusoknak ígért, átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez - mondta az ATV-nek adott nagyinterjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely megfogalmazása szerint

ha ez megérkezik, akkor januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak.

Mint mondta, ez egy jogi garancia, és a kormány azt a tájékoztatást kapta, hogy a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja.

A miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kormány és a Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógus béremelés megvalósuljon 2024 január elsejével. Hozzátette: ennek érdekében - ez a bizottsági elvárás is ebben az esetben -

nyilvánosságra kellett hozni, és társadalmi egyeztetésre kellett bocsátani azokat a rendeleteket, melyek a pedagógus béremeléshez szükségesek.

A Bizottság megígérte, hogy a jogi garanciát jelentő jóváhagyást elküldi a magyar kormánynak, de ez még nem történt meg.

A Belügyminisztérium ugyanakkor pénteki közleményében kormánydöntésről írt, nem társadalmi egyeztetésről.

Guláy Gergely az ATV-nek azt is mondta, hogy differenciált béremelés is lesz. A hátrányos helyzetű térségekben tanítók számára magasabb lesz a béremelés, és a pályakezdők számára is.

Hozzátette: 2025-ben lesz egy újabb 20,8 százalékos tanárbéremelés. Így jövőre 670-680, egy év múlva pedig 830-840 ezer forint körül lesz egy pedagógus átlagbér.

2030-ig a béremelés 7000 milliárdba kerül, a magyar adófizetők tehát a 88 százalékát, a Brüsszelből Magyarországnak járó forrásokból pedig 12 százalékát fizetjük a béremelés költségeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×