eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Syringe with a dose of drugs, white pills and narcotics powder in a spoon on dark background. Concept of addiction, abuse and bad habits.
Nyitókép: Farion_O/Getty Images

Két felmérés is azt mutatja: szigorúbb drog elleni fellépésre van szükség

A drogkereskedőkkel szemben szigorúbb fellépést, a médiában pedig korlátozott kábítószer-megjelenítést vár a társadalom jelentős része - ez derül ki a Drogkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásaiból. Ozsváth Kálmánt, a Drogkutató Intézet vezető elemzőjét kérdeztük.

A Drogkutató Intézet munkatársai 2023-ban két drogos témában is készítettek közvélemény-kutatást, az egyik a büntetési tételek szigorításának kritériumai, lehetőségei, fontossága, a másik pedig a kábítószerek médiában való megjelenítése – mondta az InfoRádióban az intézet vezető elemzője, Ozsváth Kálmán. Előbbi kutatás nagy mintás, több mint ezer fő vett benne részt.

„A büntetési tételek szigorításával kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy a válaszadók 31 százaléka vélekedik úgy, hogy a fogyasztókra vonatkozó büntetési tételeken szigorítani kellene, illetve ami ennél talán sokkal jelentősebb, hogy a válaszadók 57 százaléka a drogkereskedőkkel szemben súlyosabb büntetési tételeket szabnak ki” – részletezte.

A válaszadók abban is egyetértenek, hogy a fogyasztást és a terjesztést is még jobban vissza kéne szorítani Magyarországon, Ozsváth Kálmán szerint számos egyéb kutatás is alátámasztja azt, hogy

a szigorú szabályozás elrettentő lehet, nemcsak a fogyasztók, hanem a terjesztők részére is.

A kutatásból három kérdést külön is kiemelt:

  1. Súlyosabb büntetési tételekre van-e szükség a kereskedők ellen? – „A válaszadók nagy többsége támogatta ezt.”
  2. A drogokkal kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél található vagyontárgyakat, értékeket az illetékes hatóságoknak azonnal el kellene kobozni? – „Ezek piaci értékét prevenciós tevékenységekre kell fordítani. Ez egyfajta újítás lenne a szabályozásban.”
  3. A lefoglalt drogok piaci értéke helyett az egyes szerek hatásának súlyossága alapján kellene meghatározni az azokhoz kapcsolódó büntetési tételeket? – „Ez nyilván lehet pénzbüntetés, de szabadságvesztés is, ezzel is a válaszadók nagy többsége egyetért.”

A jelenlegi szabályozásnál tehát – ha a válaszokat figyelembe veszik a döntéshozók – jelentősebb szigorítás következne Ozsváth Kálmán szerint.

Rámutatott arra is, hogy a megkérdezettek körében az a jellemző vélemény, hogy a terjesztői, kereskedői, gyártói oldalt nagyobb erővel kell büntetni, mint a fogyasztóit. Ehhez kapcsolódott a másik közvélemény-kutatási téma is: a médiamegjelenés.

„Gyakorlatilag minden gombnyomásra ott lehet nálunk, megszerezhetjük, megvásárolhatjuk, és nem vesszük észre annak az óriási veszélyét, hogy a legnagyobb bajban a gyerekek vannak, a fiatalok, az ifjúság, ők teljesen védtelenek a mocsokkal, a szeméttel szemben, ami sok esetben a különböző felületekről ömlik mindenki számára; a válaszadók közel ugyanolyan mértékben vélik úgy, hogy megnövekedett a drogok megjelenése a médiában, mint akik úgy vélik, hogy nem növekedett, viszont a válaszadók 53 százaléka egyetért azzal is, hogy ezek a megjelenések károsan hatnak a befogadókra.”

Amire még kitért, hogy a válaszadók jelentős része szerint a szülőknek joguk van tudni, befolyásolni azt, hogy mit néz kiskorú gyermekük, és a kitöltők abban is egyetértettek, hogy az ilyen tartalmakat korlátozni kell vagy legalább jelölni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×