eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nursery teacher reading a story to the group of kids.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

A kormány a jövő héten dönt a pedagógusok béremeléséről

A Belügyminisztérium szerint 10 százalékos emelésre lehet számítani a jövő év elejétől.

Miután Magyarország megkapta a zárolt uniós források egy részét, ismét napirendre került a pedagógusok béremelésének ügye. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy jelen állás szerint a 10 százalékos béremeléssel kalkulálnak 2024 januárban, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy interjőban arról beszélt, ha Magyarország megkapja az eddig visszatartott kohéziós források egy részét, ebből 2024. január elsejével a diplomás átlagbér 72 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ami megközelítőleg bruttó 700 ezer forintos átlagbért jelentene.

A Népszava érdeklődésére most a Miniszterelnökség azt közölte, az Európai Bizottság szerdai döntését a kormány a jövő heti ülésen a pedagógus-béremeléssel kapcsolatosan is értékelni fogja, és ezt követően tájékoztatja a közvéleményt.

A lap úgy tudja, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára jövő hét csütörtökre hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, lesz miről tárgyalni csütörtökön, különösen azután, hogy az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a béremelésről. "Azt fogjuk kérni, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert a miniszterek összevissza beszélnek. De nekem az az érzésem, mindez csak parasztvakítás. Az EU nem előre fizet, hanem utófinanszíroz. Vagyis a kormánynak előbb hazai forrásból kell nagyobb mértékben megemelnie a béreket, amit az EU később kifizet" – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×