eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Megváltoztatta a parlament a budapesti önkormányzati választás szabályait

135 igen, 40 nem és hat tartózkodás mellett. A Mi Hazánk javasolta a visszatérést a 2014 előtti rendszerhez. A parlament keddi ülésén nem fogadták el viszont a Mi Hazánk országgyűlési választással kapcsolatos javaslatát.

Ismét listás a fővárosi közgyűlési választás; a parlament 135 igen, 40 nem és hat tartózkodás mellett elfogadta a Mi Hazánk kezdeményezésére "az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosítását", amely már a jövő júniusi önkormányzati választásra is vonatkozik.

Visszatértek a 2014 előtt szabályozáshoz, így a budapesti választók listán választhatják meg a Fővárosi Közgyűlés 32 tagját, annak tehát nem lesznek tagjai a kerületi polgármesterek.

Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított.

A bejutási küszöb öt százalék függetlenül attól, hogy egy párt egyedül indul vagy más pártokkal közös listán méretteti meg magát.

Az a szabály továbbra is hatályban marad, hogy az önkormányzati választáson nyertes jelöltek 2024. október 1-je után foglalhatják el mandátumukat.

Parlamenti változtatás? Nem

Az Országgyűlés 13 igen, 156 nem szavazattal és három tartózkodás mellett nem fogadta el a Mi Hazánk által benyújtott, az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A határozatban az Országgyűlés felkérte volna a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy az országgyűlési választásokon a képviselői mandátumokat kombinált arányos rendszerben, a jelölőszervezetek által listán elért eredmény arányának megfelelően osszák ki.

Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi rendszer aránytalan, a jelenlegi kormánypártok annak ellenére jutottak kétharmados többséghez a parlamentben, hogy a választópolgárok által leadott szavazatok aránya alapján erre nem kaptak felhatalmazást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×