eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Madrid voting for elections of the community for government. hand voting in a poll Getty Images
Nyitókép: Alfonso Sangiao/Getty Images

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK – a nap hírei

Rendkívüli ülésen tárgyal csütörtökön a parlament a budapesti választási szabályok megváltoztatásáról. Márciusban újabb béremelés lesz az egészségügyben. Palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon a börtönökből hajnalban Izrael. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Rendkívüli ülésen tárgyal csütörtökön a parlament a budapesti választási szabályok megváltoztatásáról. A Mi Hazánk nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg jövőre, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe. Közben egy másik indítvánnyal módosítanák az országgyűlési választás szabályait is, amelynek révén a 2026-os parlamenti választáson már nem szerezhetne kétharmados többséget valaki annyi szavazattal, amennyivel 2022-ben a Fidesz.

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK a jövő évi önkormányzati választáson. Kálmán Olga szerint a Fidesz a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával szeretné mérsékelni a kormánypárt a budapesti önkormányzati vereségét.

Márciusban újabb béremelés lesz az egészségügyben. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén Pintér Sándor belügyminiszter közölte: januárban átlagosan 11 százalékkal nőttek az orvosbérek, márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének 2. üteme következik.

Nem változnak a Prémium Magyar Állampapír visszaváltási feltételei – jelentette ki a pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága ülésén.. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 30 évben a kormány egyszer sem nyúlt bele az állampapírok kamatjaiba, és kondícióiba.

Az uniós pénzek sorsa a jogállamisági eljárás lezárásától függ – mondta területfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor azt reméli, hogy az igazságszolgáltatási tárgyalások megegyezésre vezetnek, és ezek felszabadítják a többi, függőben lévő ügyet is. Hozzátette: abban bízik, hogy az bizottság még az év vége előtt kimondja, a kormány eleget tett tárgyalásokon megállapodott pontoknak, és Magyarország hozzáférhet a pénzekhez.

Az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a szuverenitás megőrzését Magyarországon az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatok együttes vitájában beszélt erről az Országgyűlésben. A Momentum orosz ihletettséget emlegetett, a Jobbik szerint direkt vállalhatatlan csomag került a parlament elé, a Párbeszéd pedig úgy ítélte meg, nem a biztonság megvédésől szól a törvénycsomag.

Az uniós energiavészhelyzeti intézkedések érvényességének egyéves meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság. A testület szerint az unió idén sokkal jobb helyzetben van az energiaellátás szempontjából, de a globális energiapiacokon továbbra is nagy a feszültség.

Várhatóan 2029-ben épülhetnek meg az első új szélkerekek az energiaügyi miniszter szerint. Lantos Csaba a gazdasági bizottság ülésén azt mondta: ennek oka elsősorban, hogy olyan sok napelemes erőművi engedélyes várja, hogy csatlakozhasson a hálózathoz, hogy várhatóan 5 évnél hamarabb nem létesülhet új szélturbina.

A Kúria átengedte az LMP népszavazási kezdeményezését: a cél, hogy bezárják az építési vagy a környezetvédelmi törvény megkerülésének lehetőségét a nagyberuházásoknál. Az ellenzéki párt szerint a népszavazással az emberek dönthetnek arról: akarják-e, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon.

Életben lévő magyar túszról kapott információt az izraeli hatóságoktól a magyar kormány. A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben beszélt arról, hogy a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van, és a Hamász foglya. Szijjártó Péter hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy a 2 férfi kiszabaduljon.

Palesztin rabok újabb, 33 fős csoportját engedte szabadon a börtönökből hajnalban Izrael. Ezzel 150-re emelkedett az elengedett palesztin foglyok száma. A Hamász fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki. A WHO szóvivője pedig arra figyelmeztetett: helyre kell állítani az egészségügyi rendszer működését a térségben, mert egyre több a fertőző betegség a gyerekek körében. A török államfő eközben azt hangoztatta: Izraelt nemzetközi bíróságon kell felelősségre vonni a gázai bűncselekményekért.

Több legális alternatívát kínálna az Európai Bizottság elnöke azoknak, akik a kontinensen akarnak szerencsét próbálni. Ursula Von der Leyen a nemzetközi embercsempészet elleni konferenciát megnyitó beszédében, Brüsszelben úgy fogalmazott: ez közös érdek, mert Európában a szakképzett munkaerő hiánya rekordot döntött.

Az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének lerombolását sürgette a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki továbbra is úgy véli, hogy az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelésére kell összpontosítani. Szijjártó Péter Genfben, az ENSZ Migrációs Szervezetének közgyűlésén azt mondta: a migráció veszélyt jelent a tranzit- és a célállamoknak.

Finnország két hétre lezárja Oroszországgal közös határát a személyforgalom előtt az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. A határzár szerda éjféltől december 13-ig lesz hatályban.

Az illegális migráció, a háborúk és gazdasági kérdések is szerepeltek a magyar köztársasági elnök és az egyiptomi államfő megbeszélésének témái között Kairóban. Novák Katalint találkozott II. Tavadrosz kopt pápával is, pénteken pedig felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján, majd szombaton Ferenc pápával folytat megbeszélést.

Elkezdődött a jegyértékesítés a női kézilabda Európa-bajnokságra egy évvel a rajt előtt. A kontinensviadalt Magyarország, Svájc és Ausztria közösen rendezi.

Jövő hétfőtől lehet jegyet igényelni a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Erre első körben december 12-ig lesz lehetőség, az UEFA pedig sorsolás útján dönt arról, hogy kik vásárolhatnak jegyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×