eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. A találkozón a kétnapos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapesten tárgyal Charles Michel és Orbán Viktor – a nap hírei

A Hamász átadta a túszok harmadik csoportját is, így már három magyar állampolgársággal rendelkező gyermek és nő szabadult ki. Hivatalos látogatást kezd holnaptól a köztársasági elnök Egyiptomban. Budapesten egyeztet az Európai Tanács ülés előkészítéséről az Európai Tanács elnöke és a magyar kormányfő. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A Hamász átadta a túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a Gázai övezetben zajló háború tűzszüneti megegyezése alapján. Az iszlamista terrorszervezet azt közölte, hogy 13 izraeli, 3 thaiföldi és 1 orosz állampolgárt adott át, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és 3 külföldi szabadult ki. A magyar külügyminiszter tudatta: 2 magyar állampolgárságú gyermek is kiszabadult. Ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott. Szijjártó Péter a közvetítésért a katari államminiszternek mondott köszönetet. Ezt megelőzően a Hamász 13 izraelit és 4 külföldit adott át 7 órás késlekedés után a vöröskeresztnek. Köztük egy magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves nőt, aki a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 édesanyjával együtt szabadult ki.

Izraeli légicsapás érte Damaszkusz nemzetközi repülőterét - közölte a szíriai állami rádió. A menetrendszerinti járatokat át kellett irányítani Aleppóba és Latakiába. Jemen partjainál fegyveresek foglaltak el egy izraeli tulajdonban lévő tartályhajót. A hajót üzemeltető vállalat feltételezett kalóztámadásról beszélt. Eddig senki nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Párizsban pedig horogkereszteket festettek a földre, 13, szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó embert letartóztattak. Közülük 7-en szerepelnek az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásban. Londonban tízezrek tüntettek az antiszemitizmus ellen.

Hivatalos látogatást kezd hétfőtől a köztársasági elnök Egyiptomban – közölte a Sándor-palota. Novák Katalin december 1-jén felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján is. A köztársasági elnök egyiptomi hivatalos látogatásán tárgyal majd Abdel Fattáh asz-Szíszí elnökkel és Hanafy Gebaly házelnökkel. A diplomáciai találkozók mellett az államfőt fogadja II. Tavadrosz kopt pápa is.

Ferenc pápa betegség miatt nem tudta elmondani a vasárnapi imát a Szent Péter téren. A katolikus egyházfő rezidenciájának kápolnájából egy munkatársa olvasta fel a Szentatya üzenetét. A Vatikán részleteket nem közölt, de a katolikus egyházfő szombaton kórházi kivizsgáláson esett át, hogy kiderüljön, influenza okozott-e nála tüdőproblémákat. A pápa december 1-jén esedékes dubaji útját, ahol a tervek szerint december 3-ig folytat kétoldalú tárgyalásokat az ENSZ klímakonferenciáján az országok vezetőivel, egyelőre nem mondták le.

A jövő héten Budapesten tárgyal az Európai Tanács elnöke. Charles Michel és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn egyeztet a december 14–15-i Európai Tanács ülés előkészítéséről. A Politico című lap értesülése szerint a megbeszélésen a többi között Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdéséről, az országnak nyújtandó pénzügyi támogatásról és a további oroszellenes szankciókról lesz szó.

Oroszországban katonai műhold felbocsátásáról tett bejelentést a katonai tárca. Az orosz légi- és űrerők a pleszecki űrközpontból egy Szojuz hordozórakétát bocsátottak fel egy katonai rendeltetésű űrhajóval. Ilyen típusú hordozórakétát eddig 67 alkalommal indítottak, a küldetések körül kettő végződött kudarccal.

Az ország szuverenitását veszélyezteti, ha külföldi államok, vállalati érdekközösségek finanszírozzák a politikát. A magyar politikai baloldal pedig külföldi pénzből kampányolt 2022-ben – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádióban. Kocsis Máté fontosnak nevezte, hogy ezentúl minden választáson induló jelölőszervezetre és jelöltre ugyanazok az elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak.

Cáfolta a gazdaságfejlesztési tárca, hogy a Budapest Airport visszavásárlása ügyében december 1-jéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak. A minisztérium közölte: a magyar sajtóban megjelent hamis hírek komolyan ártanak a magyar érdekek sikeres képviseletének. Hozzátették: a tranzakció célja, hogy a Gyurcsány-kormány által elherdált kiemelkedő stratégiai eszköz, azaz a reptér újra magyar többségi tulajdonba kerülhessen.

Csatlakozik az MSZP az Egységes Diákfront kezdeményezéséhez, és segíti az 1 millió üres nemzeti konzultációs ív összegyűjtését. Az ellenzéki párt szerint a kérdőívek ismét a kormány propagandacéljait szolgálják, a választási kampány része, közpénzből.

A saját lakással rendelkezők aránya 4 év alatt 64 százalékról 75-re nőtt a 30 és 59 év közöttiek körében a K&H kutatása szerint. A szülők tulajdonában lévő ingatlanban élők aránya a 3 évvel korábbi 17-ről idén 12 százalékra csökkent. Bérelt lakásban a válaszadók 12 százaléka lakik, ami 4 százalékkal kevesebb a 2019-ben mért adatnál.

Elsüllyedt a Görögországhosz tartozó Leszbosz szigeténél egy Egyiptomból Isztambulba tartó teherhajó, 14 emberrel a fedélzetén. Eddig egy embert sikerült helikopterrel kimenteni, a műveletben részt vesz a parti őrség mellett a görög haditengerészet és légierő is.

Fennakadásokat okozott az első hó Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is. Szerbiában a havazás utakat zárt el és áramvezetékek szakadtak le, a hegyvidéki területeken egyre vastagabb a hótakaró miatt több településen is rendkívüli helyzetet hirdethetnek. Bulgária több mint ezer településén voltak a havazás miatt áramkimaradások. A legsúlyosabban az ország északkeleti részeit érinti a fagy, ahol 4 régióban rendeltek el veszélyhelyzetet. Romániában is a kiadós havazás és a viharos szél bénította meg a közlekedést az ország délkeleti megyéiben, ahol lezárták a tengeri kikötőket is.

Mínusz 10,5 Celsius-fokot mértek vasárnap reggel Zabarban, ennél alacsonyabb hőmérséklet eddig nem fordult elő idén ősszel - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közben Kékestetőn 4 centiméter volt a hó vastagsága reggel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×