eur:
391
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
GAZA CITY, GAZA - NOVEMBER 26: 14 Israelis and 3 foreign hostages released by Hamas military wing Izz ad-Din al-Qassam Brigades as part of the prisoner swap agreement between Israel and Hamas, move towards Rafah border crossing in Red Cross Committee vehicles on November 26, 2023 in Gaza City, Gaza. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images

Két magyar gyerek is kiszabadult a Hamász fogságából

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

„A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz–izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert.

A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhet a 4 éves, amerikai–izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában.

A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt. Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz–izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×