eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
cyclist on a pop-up-bikelane in sunset
Nyitókép: Canetti/Getty Images

Révész Máriusz: gyógyszer helyett sportot is felírhat az orvos magas vérnyomásra

Idén augusztustól már egészségfejlesztési célokra is fordítható a népegészségügyi adó 10 százaléka. A felajánlott összegből az aktív Magyarországért felelős államtitkárság életmód-edukációt és különböző sportolási lehetőségeket valósít meg.

"A magyar lakosság egészségi állapota közismerten rossz: magas a szív- és érrendszeri betegségekben, a daganatos betegségekben szenvedők, a mozgásszervi betegségekkel rendelkezők száma, és akkor a cukorbetegekről még nem is beszéltünk. A várható élettartamunk mintegy 4,5 évvel alacsonyabb, mint az uniós átlag, a legjobb országokhoz képest pedig 9-10 éves elmaradásunk van" - indokolta Révész Máriusz az új lehetőség bevezetését.

Felidézte: a WHO egyik felmérése rávilágított arra, hogy az egészségi állapotunkat milyen faktorok és milyen mértékben határozzák meg, és bár sokan azt gondolják, hogy az egészségügyi ellátórendszer a legfontosabb, noha valóban rendkívül fontos, az egészségügyi állapotunkat csak 18 százalékban határozza meg a háziorvos, a szakellátás, a kórház, tehát az egészségügy maga.

Az életmódunk azonban 37 százalékos súllyal szerepel a faktorok között.

Mint Révész Máriusz elmondta, eszerint nagyon-nagyon sok pénzt forgathatunk az egészségügyre, ha az életmódunkra nem figyelünk oda, akkor a javulás nem lesz jelentős.

Az életmód jelentőségének felismerése után a kormány és az Országgyűlés úgy döntött, hogy a népegészségügyi termékadó 10 százaléka az aktív Magyarország programokra ajánlható fel, egészségfejlesztési, aktivitási célokra.

"Ha mindenki felajánlaná a 10 százalékát, akkor a teljes összeg maximum 8,5 milliárd forint lehetne, hiszen a költségvetési terv szerint idén 85 milliárd forint folyik be a netából. Maga a felajánlás szó egyébként nem is jó, mert ezt a pénzt a cégeknek mindenképpen be kell fizetniük, de ha egy megfelelő rubrikába egy kis x-et jelölnek, akkor a NAV a pénz beérkezése után a 10 százalékot továbbutal az aktív Magyarország programokra" - magyarázta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Mint mondta, még meg kell győzni a cégeket, ezért nyitott, átlátható, garantáltan jó programokat kell szervezni. Ezért egészségügyi és más szakemberekből megalakult a

"Netabölcsek Tanácsa";

a grémium lesz a garancia arra, hogy a befolyó összegeket hatékonyan használják fel. A szervezetnek két társelnöke van:

  • Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke, illetve
  • Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének az elnöke.

Rajtuk kívül vannak tagok a Testnevelési Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Kerékpáros Szövetségektől, a vízitúrázóktól és az életmód-orvoslás területéről is.

"Nagyon érdekes csapat állt össze, olyanok, akik egyébként eddig nem dolgoztak egymással. Ettől a szinergiától, hogy együtt dolgoznak a szabadidősportosok, illetve az egészségügynek ezt a témát fontosnak tartó szereplői, nagyon-nagyon sokat várok" - fejezte ki reményét Révész Máriusz.

A tanács idáig kétszer ülésezett és 15 program elindításáról döntött. Ezek között vannak olyanok, amelyek azonnal indíthatók és vannak olyanok, amelyek a befolyó pénz arányában kezdhetők.

Vannak inkább egészségüggyel kapcsolatos programpontok, például az egyik nagyon fontos "Mozgás receptre". Mint az államtitkár elmondta, Svédországban, Új-Zélandon, Angliában például ha valakinek magas vérnyomása kezdődik, akkor a háziorvos nem pirulákat ír fel, hanem felírja, hogy

az illető négyszer menjen el mozogni, úgy, hogy 40 percen keresztül a pulzusa mondjuk 30 százalékkal a nyugalmi pulzus felett legyen. Ezt szeretnék legalább kísérleti jelleggel elindítani Magyarországon.

Révész Máriusz kiemelte még az "Út az egészséghez" programot, amelyben erdőben kijelölt tanösvényeken tudja mérni mindenki a pulzusszámát - a program keretében tudnak majd megfelelő eszközöket is biztosítani, ha valakinek nincs vérnyomásmérője. A beküldött adatokat elemzik. A Szent Ferenc Kórház egy ilyen program keretében már nagyon sok olyan embert kiszűrt, akiket érdemes alaposabban átvizsgálni, mert olyan értékei vannak, amelyek valamilyen gondot jeleznek.

Ezen kívül 1000 embernek szeretnének egy országos fogyókúra-programot indítani, 10 fős csapatokkal lehet majd jelentkezni. A program neve "16 tonna", ennyivel lehetnének könnyebbek ezek az emberek egy évvel később.

Van még mozgást felmérő, mozgástanácsadó program, amelyről az államtitkár elmondta: nagyon sok ember azért nem mozog, mert valamilyen problémája van - például szalagszakadása volt, csípőprotézise van vagy bármi hasonló -, és nem tudja, hogy tud-e azzal mozogni vagy sem. Ám ha ők nem mozognak, akkor az egészségügyi állapotuk sokkal gyorsabban romlik, mint ha mozognának - emelte ki Révész Máriusz, hozzátéve, hogy

megnyugtatási jelleggel szeretnék ezt a programot elindítani,

döntően a Testnevelési Egyetemmel közösen.

Sok programjuk van még, és ezeket akkor tudják elindítani, hogyha a cégek úgy rendelkeznek, hogy a netabefizetéseik 10 százalékát a NAV utalja tovább ezekre a célokra.

Fontos, hogy jelentkezni minden hónap 20-áig lehet jelentkezni. Tájékozódni a neta.aktivmagyarorszag.hu oldalon lehet, ahol a netabölcsektől kezdve a programokig minden információ fent van, ahogy a költéseiket is feltüntetik a jövőben.

A programokkal kapcsolatban kiderült: ha a netabefizetések 10 százalékos felajánlásaiból kétmilliárd forint összejönne, akkor mind a tizenöt kitűzött programelem megvalósítható lenne. Ezek között szerepel vándortábor szervezése hátrányos helyzetű gyerekeknek, iskolai túraszakosztályok indítása és a pedagógusoknak ingyenes vízitúra szervezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×