eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Kötelezettségszegési eljárás indítását kérte Magyarország Bulgáriával szemben - a nap hírei

Már októberben egy számjegyű lett az infláció. Kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól Bulgáriával szemben Magyarország az energiadíj miatt. Az év végére 130 milliárd forintra nőhet a kórházak adósságállománya.

Már októberben egy számjegyű lett az infláció Magyarországon. A 10. hónapban 9,9 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint éves alapon az egyéb cikkek és üzemanyagok 16,5 százalékos áremelkedése volt a legnagyobb.

Mintegy 2,5 millió nyugdíjas kap emelt összegű nyugellátást mától - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány teljesíti ígéretét és az infláció ellenére is megőrzi a nyugdíjak értékét és a januári 15 százalékos emelés után újabb, 3,5 százalékponttal emeli a nyugdíjakat januárig visszamenőleg.

Zajlanak az egyeztetések a jövő évi ápolói béremelésről – közölte a Belügyminisztérium. A jövő márciusi emeléssel az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Az év végére 130 milliárd forintra nőhet a kórházak adósságállománya, amit minél előbb rendeznie kellene a kormánynak – mondta az Orvostechnikai Szövetség elnöke. Rásky László szerint egyes intézményekbe már csak készpénzért szállítanak gyógyszert, vagy ételt a cégek.

Magyarország kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól Bulgáriával szemben a nemrég bevezetett energiadíj miatt. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter közölte: az energiadíj veszélyezteti Magyarország és a régió energiaellátásának biztonságát, ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül.

Megállapodást írt alá a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a fuvarozókkal. A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: a kormány azt vállalta, hogy a gázolaj jövedéki adótartalmából visszaigényelhető összeget 10 forintra emeli, bevezetik a minimális szolgáltatási díjat, és maximalizálják az alvállalkozók számát. A több mint 280 ezer embert foglalkoztató fuvarozási ágazat szereplői vállalták: lehetőleg Magyarország területén lévő töltőállomásból veszik az üzemanyagot.

A repülőtér megvásárlására fordítja az Erste-részesedés eladásából befolyó pénzt az állam – közölte Lóga Máté, gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár. A 15 százalékos tulajdonrészért 232 millió euróért vásárolja vissza az anyavállalat. Az összeg csak töredéke a repülőtér teljes, 4 milliárd euróra becsült vételárnak.

Többségi részesedést szerez a Fundamentában az MBH Bank. A pénzintézet a lakás-takarékpénztár 76,35 százalékos tulajdonrészét veszi meg az osztrák és két német tulajdonostól.

Rekordszintre nőtt az önkéntes pénztárakban kezelt nyugdíjmegtakarítások összege – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége. Az összesített vagyon 2023 harmadik negyedében meghaladta az 1760 milliárd forintot.

Munkavállalási engedéllyel egyidejűleg legfeljebb 62 ezer harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható Magyarországon. A Hivatalos Értesítő tette közzé Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményét.

A migrációs helyzet miatt új idegenrendészeti törvényt kell elfogadni még az idén – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: az Európai Parlamenti választások egyik tétje, hogy a rossz uniós migrációs politikát leváltsák. A miniszterelnök úgy vélte: az orosz-ukrán konfliktus globalizálódik, és ez Európának sem érdeke.

Nem jelent problémát a NATO-nak, hogy a török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal – nyilatkozta az észak-atlanti katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg úgy vélte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus körül tapasztalható véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van.

Izraelnek meg kell védenie a megszállt Ciszjordániában élő palesztinokat - jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa Ammánban. Volker Türk szerint már ott is legalább 176 palesztin, köztük 43 gyerek vesztette életét az izraeli erők támadásaiban. A Gázai övezetben palesztinok szerint már a 11 ezret is meghaladta az áldozatok száma.

Hat újabb repülőt indít a gázaiak megsegítésére az Európai Unió humanitárius légihídján keresztül - közölte az Európai Bizottság. Magyarország 100 ezer eurós adománnyal járul hozzá a Gázából menekülő civilek humanitárius ellátásához – jelentette be az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár.

Lengyelországban aláírta a koalíciós szerződést a parlamentbe bejutott, és többséget alkotó eddigi ellenzéki négy párt. Donald Tusk, az ellenzék kormányfőjelöltje a szejmben elmondta: függetlenül attól, meddig kell várni arra, hogy megkapják a kormányalakítási megbízást, a koalíciós pártok készek felelősséget vállalni Lengyelországért.

A Baszk Nacionalista Párt is támogatja a spanyol kormányfő újraválasztását. A Szocialista Munkáspárttal Madridban írták alá az együttműködési megállapodást, amelyben a támogatásért a szocialisták vállalták, hogy az új kormány két éven belül tovább bővíti az észak-keleti tartomány autonómiáját.

Sikkasztás miatt kezdeményezi az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökségi tagjainak letartóztatását a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. az egyik elnökségi tag 2 év alatt 537 millió forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviselet felé. A másik elnökségi tag jogcím nélkül mintegy 60 millió forintot vett fel a szakszervezet bankszámlájáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×