eur:
389.67
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Most jön a nyugdíj-kiegészítés, de nem mindenki örülhet

Az érintettek egy részének a Magyar Államkincstár utalja át a nyugdíjat és a kiegészítést. Akiknek nincs bankszámlájuk, azoknak a postás viszi ki a pénzt legkésőbb november végéig. És akik nem kapnak? Mert ilyenek is vannak.

Az öregségi nyugdíjban részesülők és a nyugdíjszerű ellátásra jogosult 2,5 millió ember számára fontos nap a mai, ugyanis megérkezik az emelt novemberi nyugdíj, valamint a 3,1 százalékos emelés visszamenőlegesen 10+1 hónapra – írja a Portfolio.

A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ennyivel emelte meg januártól a juttatásokat, de

az árindex nagyjából 18,5 százalék körül alakul az idén, ezért volt szükség a 3,1 százalékos korrekcióra.

Akik a Magyar Államkincstártól a bankszámlájukra várják a nyugdíjat, azoknak már ma, akiknek pedig a postás hozza az időskori juttatást, azoknak péntektől kezdődően jön a visszamenőlegesen járó kiegészítő nyugdíjemelés. Az ígéretek szerint legkésőbb november végéig minden érintett megkapja a neki járó összeget. Bizonyos nyugdíjasok azonban nem részesülhetnek a 3,1 százalékpontos kiegészítő emelésben. Farkas András ugyanis a Hír TV-ben felhívta a figyelmet, hogy egy jogszabály miatt az időskorúak egy része nem számíthat korrekcióra. Ezek az érintettek azért nem kapnak plusz juttatást, mert

a kiegészítő nyugdíjemelésre csak azok jogosultak, akiknek januárban már járt a rendes nyugdíjemelés.

Fontos még tudni, hogy akiknek idén állapították meg a nyugdíját, azok csak 2024 januárjától számolhatnak a nyugdíjemeléssel. Ezzel együtt az infláció miatt minden érintettnek jár majd a kompenzáció, de bizonyos nyugdíjasoknak csak utólag.

Átlagosan 78 ezer forinttal kapnak több pénzt novemberben a magyar nyugdíjasok. Januárban újabb 6 százalékos emelés várható, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj – közölte a hirado.hu.

Farkas András egy korábbi, a nyugdijguru.hu oldalon publikált írásában kitért arra is, hogy „ha a nyugdíjas inflációra vonatkozó kormányzati becslésnél a tényleges éves infláció esetleg magasabb lenne – mint történt ez az elmúlt két évben –, akkor ezt a különbséget már nem fogja külön kompenzálni az állam a nyugdíjasok részére”.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×