eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Miguel Rodríguez

A NATO elnézi a török elnök Hamász-kapcsolatait

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az észak-atlanti katonai szövetség számára nem jelent problémát, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal - nyilatkozta Stoltenberg.

"Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk" - jelentette ki Stoltenberg, aki szerint az izraeli-palesztin konfliktus körül tapasztalható nyilvánvaló véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van, ugyanakkor a 31 tagú katonai szövetség megosztottságát tükrözi, hogy a gázai tűzszünetre felszólító határozatról eltérően szavaztak az államok képviselői az ENSZ Közgyűlésében.

A főtitkár leszögezte:

a török elnök Hamásszal kapcsolatos megjegyzései nem befolyásolják a szervezet tevékenységét

mert a NATO soha nem játszott és feltehetőleg nem is fog szerepet vállalni ebben a konkrét konfliktusban, és nem is keresi az erre szolgáló alkalmat. A főtitkár emellett arra emlékeztetett: a szövetség legfőbb feladata a tagállamok területének megvédése.

Stoltenberg ugyanakkor hozzátette, hogy a legfőbb feladat most a konfliktus kiszélesedésének megelőzése

Miközben a Hamászt terrorszervezetként tartják nyilván az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, Erdogan "a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak" nevezte a palesztin iszlamista terrorcsoportot az október 7-i támadás után.

Erdogan november elején jelentette be, hogy minden személyes kapcsolatot megszakít Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, mert "Netanjahu már nem olyan ember, akivel tárgyalni tudna." A török államfő ugyanakkor a palesztin ügy szószólójaként lépett fel, miközben Izraelt terrorista államnak bélyegezte a palesztinokkal szembeni fellépés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×