eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
gyász halottak napja elhunyt temető
Nyitókép: Pixabay

Közlekedési változások, meghosszabbított temetői nyitva tartás - tudnivalók egy helyen

A BRFK állandó rendőri jelenlétet biztosít a fővárosi temetőkben és azok környékén mindenszentek és halottak napján.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban.

A fővárosi temetők kedden 7 és 20 óra között, majd mindenszentek és halottak napján, szerdán és csütörtökön 7.30 és 20 óra között tartanak nyitva. A Budapesti Közművek keretében önállóan működő BTI Temetkezési Divízió kedden és szerdán 17 és 20 óra között a Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnákat az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg.

Idén is műsorral egybekötött közös kegyeleti megemlékezéseket tartanak:

  • kedden 17 órától az Új köztemető szóróparcellájánál,
  • szerdán szintén 17 órától a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren.
  • Az Óbudai temetőben szerdán 16 órától közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

A Farkasréti temetőben, az Óbudai temetőben és az Új köztemetőben a halottak napi időszakban is lehetőséget biztosítanak a lejárt sírhelyek részletre történő újraváltására.

A Budapesti Közművek idén is megerősített járőrszolgálattal és a kerületi rendőrkapitányságokkal együttműködve vigyáz a temetők és a látogatók biztonságára.

Fokozott jelenlétet biztosít a BRFK is. A biztonságos közlekedés elősegítése mellett a rendőrség kutyás járőrökkel is fokozott ellenőrzéseket tart a budapesti temetőkben, megelőzve a gépkocsifeltöréseket, a lopásokat és a sírrongálásokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Szórólapot osztanak a temetőkbe érkezőknek, ezen felhívják a figyelmüket például arra, hogy szükség esetén forduljanak a temetői biztonsági szolgálat munkatársaihoz, illetve a rendőrséghez.

Azt javasolják, hogy a látogatók legyenek körültekintőek a sírok gondozásakor,

a virágok, koszorúk elhelyezése közben se tévesszék szem elől a táskájukat, értékeiket, és az autóban ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot, értéktárgyat, okmányt vagy táskát.

Kérik továbbá, hogy a megemlékezők lehetőleg sötétedés beállta előtt keressék fel a sírkerteket.

Fővárosi közlekedés

A héten a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek, kivéve szerdán, amikor ünnepnapi, munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben; a temetőket érintő vonalakon ugyanakkor sűrítik a járatokat mindenszentek ünnepe miatt.

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

Az egyes temetők elérésére vonatkozó BKK.javaslatokat az alábbi térkép foglalja össze, szöveges formában pedig ide kattintva olvashatók.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BudapestGO alkalmazáson és a BKK Info weboldalán keresztül.

A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

Vasúti és buszos közlekedés

Változik a vonatok és a távolsági buszok menetrendje. A MÁV-Volán közleménye szerint a vonatok november elsején az ünnepnapi menetrend szerint járnak: a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz járatai október 30-án, az őszi szünet első napján a hét első tanítási szünetes munkanapján érvényes, október 31-én pedig a tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint közlekednek. Mindenszentek napján, november 1-jén munkaszüneti napra, november 2-án, halottak napján a tanítási szünetes munkanapra, november 3-án pedig a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó menetrend lesz érvényben. November 4-én már a megszokott közlekedési rend, szabadnapi menetrend szerint indulnak az autóbuszok - írták.

Egyes településeken mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából tartott megemlékezések időszakában pluszjáratok közlekednek a temetők jobb elérése érdekében. A részletek a társaság honlapján érhetők el. A helyi járatok menetrendjéről a települések aloldalakon is elérhetők információk (volanbusz.hu/telepulesnev).

A HÉV-ek október 31-én, valamint november 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint, november 1-jén pedig a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak.

Aktuális vasúti-buszos közlekedési információk itt.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×