eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az utolsó kilométer logisztikája kulcsfontosságú: így segíti a vállalkozásodat (x)

Hogy mi az az utolsó kilométer/mérföld logisztikája a kiszállítás szemszögéből, és hogy ennek az optimalizálása milyen módon járulhat hozzá a vállalkozásod sikeréhez? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük meg a releváns válaszokat.

Mindenek előtt azt ildomos látni, hogy a kiszállítás, annak folyamata teljesen másképpen néz ki külső szemlélőként megfigyelve, mint a logisztika szemüvegén keresztül nézve. Jó esetben a megrendelő az örömteli célba érkezést konstatálja csak, de az odáig vezetú út stációi többnyire a homályba vesznek. Miközben épp ezek azok az állomások, amelyek kidolgozottsága, profizmusa, innovatív tervezettsége borítékolja a várt, elégedettségre okot adó eredményt.

Ugyanakkor érdemes egy kis betekintést nyerni az úgynevezett kulisszatitkokba, mert így az is kiderülhet, hogy egyrészt mi az a last mile delivery, másrészt miért annyira kulcsfontosságú, harmadrészt milyen módon valósítható meg a díjtételek mérséklése.

Melyik a kiszállítás periódusának legköltségesebb része?

A városi kiszállítás utolsó néhány kilométere nem pusztán a legbonyolultabb, hála a közlekedési morál nem feltétlen gördülékenységének, hanem egyúttal a legdrágább is. Erről azonban nem csak a forgalmi dugók, fennakadások tehetnek. Tény, hogy az összesített szállítási költség több mint ötven százalékát az utolsó megtett kilométerek által generált díjtételek adják.

Ez az a periódus, aminek a megtervezése összetett folyamat. A kézbesítési idő, a szállítás, az üzemanyag-fogyasztás, valamint a futárcég optimalizálása egyformán lényeges, megoldásra váró feladatok, mert ezek együttesen eredményezhetnek egy az átlagostól jelentősen eltérő árkonstrukciót. A logisztika nehézségein, valamint az árak mérséklésén túl nyilvánvalóan gondot jelent a megrendelések számának ugrásszerű növekedése, ami torlódáshoz, egyre több káros anyag kibocsájtásához vezet, ezáltal a légszennyezettség, ami már idáig is jelentős volt a városokban, tovább fokozódik. A szektort érintő másik gond, amikor a különböző típusú áruk szállítására más és más autókat alkalmaznak a vállalatok, aminek következtében nem egyszer csak félig pakoltan róják a járművek a kilométereket.

És hogy hogy jön ez ide? Úgy, hogy a fent felsorolt helyzetek kivétel nélkül orvosolhatóak, mégpedig az úgynevezett zóna logisztika alkalmazásával. Ekkor az ügyfelek megosztják egymás között az erőforrásokat, mint például a járműveket vagy a futárokat. A gyakorlatban ez jelentős hatékonyságbeli növekedést, csökkenő üzemeltetési költségeket, mérséklődő környezetszennyező hatásokat jelent.

Mindennek következtében az utolsó kilométerek generálta költségek, valamint a fent ecsetelt negatívumok redukálhatóak. Ez pedig globális érdek. A fenntarthatóság ott kezdődik, ahol a kézbesítési címekre zöld autók gurulnak be, amiknek a kihasználtsága maximális.

Innováció és tudatos választás, amivel mindenki jól jár?

Így igaz! Az elvi kérdések rendezése sem mellékes, különösen egy modern szellemiségű, a jövőt tudatosan tervező cég számára, ugyanakkor az, hogy mindez a gyakorlatba átültethető, egyet jelent azzal az üzlettel, ami egy dologra vár: megkötésre.

(x)

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×