eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Érdeklődők a hatodik alkalommal megrendezett Nagy Futam versenyautós bemutatón a belvárosi Astoriánál 2018. május 1-jén.
Nyitókép: Érdeklődők a hatodik alkalommal megrendezett Nagy Futam versenyautós bemutatón a belvárosi Astoriánál 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Astoria szálló foglyai - brit emlékek '56 Budapestjéről

Az angol Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában jelent meg.

Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és 30. között Budapesten tartózkodott, és belecsöppent a forradalom és szabadságharc eseményeibe. Élményeit még 1959 előtt egy 76 oldalas beszámolóban írta le - szerepel a múzeum által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A gépelt visszaemlékezést, valamint 28 fényképet, amelyeket a német Heinz Corte készített Magyarországon, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Mint írták,

a visszaemlékezés fontos adalékokat szolgáltat a kortárs külföldiek gondolkodásában az 1956-os magyar forradalomról élő képhez.

Herbert Frederick Rance azért utazott Budapestre, hogy október 19. ás 23. között részt vegyen egy nemzetközi papírgyártási konferencián, ám az október 23-án kitört forradalom miatt nem tudta elhagyni a fővárost. Az Astoria Szállóban lakott, amelyet október 23-24-e éjszakáján szovjet csapatok foglaltak el. A harcok miatt a hotelt sem tudta elhagyni.

Október 25-én a brit követ, Leslie Fry és a brit konzul, Joan Fish menekítette ki a szállodából, és három másik tudóssal, a brit Julius Granttel, a nyugatnémet Heinz Cortével és a francia Xavier Wiederkehrrel a brit követségen kapott menedéket. Három napot töltöttek ott, majd október 28-án átköltöztek a Duna Szállóba. Végül október 30-án hagyták el Magyarországot a brit és a francia diplomáciai képviseletek által szervezett kimenekítési akcióban.

Az Astoria Szálló foglyai című kötetben Herbert Frederick Rance visszaemlékezése mellett olvasható Bognár Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozó történész-muzeológus tanulmánya, a könyv mellékletében pedig Heinz Corte tizennégy fényképe szerepel.

Mint írták, a könyv végigkíséri Rance útját a harcok középpontjában álló Astoriától a brit követségen és a Duna Szállóban töltött napokon át hazajutásáig, a szabadságharcosokkal szimpatizáló, remek stílusban megírt beszámolóból egyedülálló bepillantást nyer az olvasó a forradalom első hetének eseményeibe és Budapest akkori életébe.

A könyvet október 23-án az ünnep alkalmából egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeumban Bognár Katalin, Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze és Gál Vilmos, a MNM Modernkori Főosztály történész-muzeológusa részvételével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×