eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Idén sem lehetnek teljesen nyugodtak, akik fával fűtenek

A hazai kereskedők nem számítanak kályha- és kandallóhiányra ebben a szezonban, viszont az emberek az olcsóbb modelleket keresik.

A Pénzcentrum megkeresésére a Warnex Magyarország azt mondta,úgy látják, a rezsipara teljesen elült a piacon, a Praktiker pedig azzal számol, hogy a hidegebb időjárás beköszöntével növekedni fog a kereslet az alternatív fűtőtestek iránt. Viszont az áruházak szerint a fatüzelésű berendezések érdemben nem drágultak tavalyhoz képest.

A 2022-es rezsiemelés bejelentése felforgatta a kandalló- és kályhapiacot egy éve, mi is beszámoltunk róla, hogy óriásira nőtt a kereslet. Főleg a klasszikus hármast keresték az emberek: kandalló, kályha, sparhelt. Az akkori készletek nagyon hamar kifogytak, több készülékből is hiány állt be az áruházakban, webshopokban.

Tavaly július-augusztusban nagyon nagy érdeklődés volt a kandallók, kályhák, kazánok és sparheltek iránt, amire sok cég nem volt felkészülve

– mondta a Pénzcentrum megkeresésére Baranyai Zoltán, a Warnex-Global Magyarország Zrt. marketingmenedzsere. Szerinte nyáron kisebb a készlet ezekből a termékekből, valamint a Covid miatt az ellátási lánc is akadozott, ezért télre áruhiány alakult ki. Idén esetleg pár közkedvelt kályhából lehet kisebb készlethiány, de a gyártók is visszatértek a normális működésre.

Hozzátette: A tavalyi évhez képest az emberek az olcsóbb modelleket keresik, kisebb lett a kosárérték, de a rendelések száma megnőtt. Keresettek a kazánok, kisebb kályhák és a sparheltek is népszerűek. Az elektromos fűtőeszközök iránt is megnövekedett a kereslet.

A Praktiker azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a tavalyi tapasztalatok is azt mutatták,

a hideg beköszöntével sokan keresik az alternatív fűtési termékeket.

Az enyhe őszi időjárás miatt idén később kezdődött a fűtési eszközök szezonja, azonban arra számítanak, hogy a lehűlésekkel egyidőben országszerte tovább nő majd a kereslet a különböző fűtő-melegítő megoldások iránt. Mint beszámoltak, a kínálatban elérhető fatüzelésű berendezések, elektromos fűtési megoldások ára nem változott a tavalyihoz képest.

Viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember végén egy kormányinfón bejelentette, hogy idén nem lesz hatósági áras tűzifa. Pedig a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben. A KSH friss adatai szerint tavaly augusztushoz képest egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 65,8 százalékkal drágább.

De még ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe idén.

Ugyanakkor a tüzelőárak az utóbbi hónapokban valamelyest lefelé tendáltak, de a tűzifa ismét drágulni kezdett, viszont a brikett ára nagyjából stagnált. Talán, ahogyan a kályháknál, úgy itt is elmaradhat a tavalyi, óriási roham - teszi hozzá a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×