eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 15-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe több európai országban - a nap hírei

Az Európai Unió és az ENSZ is elítélte a gázai kórház elleni, több száz halálos áldozatot követelő rakétatámadást. Terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe több európai országban. Végső nyugalomra helyezték Sólyom László volt köztársasági elnököt.

Az Európai Unió és az ENSZ is elítélte a gázai kórház elleni, többszáz halálos áldozatot követelő rakétatámadást. A világszervezet főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a Hamász Izraelben elkövetett támadásai nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését. António Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására. A Gázai-övezetben működő kórházat ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg.

Az Egyesült Államok százmillió dolláros humanitárius segélyt nyújt a Gázai övezetnek és Ciszjordániának – jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden közlése szerint ez az összeg több mint egymillió embernek jelent majd segítséget a térségben. Közölte azt, hogy olyan rendszert építenek ki, hogy a segély a rászorulókhoz jusson, ne a Hamászhoz.

Ellenőrizhetetlenné válhat a gázai helyzet a humanitárius segélyek hiánya miatt – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel. Arról is beszélt, hogy már 4 napja nem jutnak át a gázai határon az Egyiptomban veszteglő létfontosságú egészségügyi segélyek, ezért a rafahi határátkelő megnyitását sürgette. A magyar külügyminiszter arról számolt be, hogy továbbra is 15 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, de nem adottak a feltételek ahhoz, hogy biztonságban el tudják hagyni a térséget.

Az Iszlám Állam vállalta magára a hétfői brüsszeli merényletért. A dzsihadista szervezet azt közölte: egyik harcosuk hajtotta végre a két ember életét követelő támadást. A 45 éves elkövető hétfő este lőtt le két svéd futballszurkolót, egy harmadikat pedig megsebesített, akik a svéd-belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A támadó 2011-ben illegális migránsként érkezett Európába, és azóta többször került összeütközésbe a törvénnyel.

Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között léphet be az Európai Unióba - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a hétfői terrortámadás helyszínén megtartott megemlékezésen. Ursula von der Leyen azt mondta: gondoskodni kell arról, hogy ha valakit kiutasítanak az Európai Unió területéről, akkor valóban távozzon. Ennek érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ha valaki nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősül, akkor a tagállamoknak legyen joguk távozásra kényszeríteni. Ez szerepel egyebek között az unió új, elfogadásra váró migrációs és menekültügyi paktumában.

Terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe a nagyobb olaszországi városokban. A belügyminisztérium közlése szerint csak Rómában négyezer helyszínen szigorították meg a készültséget, közöttük négyszáz helyen a legmagasabb szintű védelmet biztosítják. A pápai államhoz vezető római utcákon megsokszorozták a fegyveres katonák száma. Közben Ausztriában a második legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Franciaországban pedig terrorfenyegetés miatt ürítettek ki több repülőteret.

Hiperszonikus fegyverekkel felszerelt harci repülőgépek Fekete tenger feletti járőrözésére adott utasítást az orosz elnök. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés pekingi csúcstalálkozóján tartózkodó Vlagyimir Putyin kiemelte: ezeknek a fegyvereknek több mint ezer kilométer a hatótávolsága és a hangsebesség kilencszeresével haladnak. Ugyanakkor mint fogalmazott: a járőrözés nem fenyegetés.

Az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét – jelentette ki Pekingben a magyar kormányfő. Orbán Viktor az egy Övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozóján szólalt fel. A miniszterelnök a többi között Európa és a nyugati világ versenyképességének csökkenéséről és Magyarországról, mint a keleti és nyugati gazdaság, valamint technológia találkozási pontjáról beszélt. Úgy vélte: Európa az ukrán háború miatt elvágta az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait.

Szeptemberben az euróövezetben és az Európai Unióban is mérséklődött az infláció éves üteme. Az Eurostat végleges adatai alapján továbbra is Magyarországon a legmagasabb a pénzromlás mértéke az uniós tagországok között, 12,2 százalékkal.

Itthon megfelezné az első lakás megvásárlásához szükséges önerő mértékét a jegybank. Az MNB tervezete szerint a jövő év első felében az eddigi 20-ról 10 százalékra csökkenne a kötelező önerő mértéke. A Portfólió azt írja: a jegybank azzal is foglalkozott, hogy az utóbbi időben fix kamatozású hitelt felvevők beleragadhatnak a magasabb kamatokba, ezért szeretné megkönnyíteni a hitelkiváltásokat a Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek paramétereinek módosításával.

Közzétette a globális minimumadóról szóló törvénytervezetét a kormány, amely csaknem százmilliárd forintos többletbevételt vár ettől. A globális minimumadó a multinacionális vállalatoknak és a belföldi nagyvállalatoknak is plusz társaságiadó-terhet jelent. A Portfólió azt írja: a tervezet értelmében a társasági adót, a helyi iparűzési adót, az energiaellátók jövedelemadóját, és az innovációs járulékot is le kell majd vonni a 15 százalékos új adókötelezettségből.

Negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót és az úgynevezett svájci indexálás bevezetését sürgeti a DK. Az ellenzéki párt szerint a nyugdíjkorrekció az év közbeni áremelkedéseket ellensúlyozná, a vegyes indexálás pedig az inflációt és az átlagbérek emelkedését is követné.

Végső nyugalomra helyezték Sólyom László volt köztársasági elnököt a Fiumei úti sírkertben. Az Alkotmánybíróság első elnökét a nemzeti emlékhely 10-es parcellájában, felesége mellé helyezték örök nyugalomra római katolikus szertartás szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×