eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Ne mulassza el! Akár tragédia is lehet belőle, ha nem ellenőrizteti fűtőberendezését

Kezdődik a fűtési szezon, ami hivatalosan október 15-étől április 15-éig tart. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta az InfoRádiónak, hogy érdemes minél előbb ellenőriztetni a kéményeket és a fűtőberendezéseket otthonunkban.

Mukics Dániel figyelmeztetett, hogy a fűtési szezonban történik a lakástüzek 61 százaléka és a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka. Hozzátette: annak érdekében, hogy elkerüljük a fűtés miatti tüzeket és szén-monoxid-mérgezéseket érdemes rendszeresen ellenőriztetni mind a kéményünket, mind a fűtőeszközünket. Utóbbiak hőtermelő berendezések és a többségük lánggal működik.

Meghibásodásuk óriási károkat okozhatnak és adott esetben az életünk is veszélybe kerülhet, ezért nem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni az ellenőrzésüket, átvizsgálásukat.

A szóvivő közölte: akik eddig nem egyeztettek időpontot a kéményseprőkkel és csak a napokban keresték meg őket, az őszi leterheltségük miatt könnyen szembesülhetnek azzal, hogy mostanában nem jutnak el hozzájuk a szakemberek. Ugyanakkor nem kell kétségbeesni sem, ugyanis a kéményseprés esetében nem az ellenőrzés konkrét időpontján van a hangsúly, hanem a rendszerességén. Mukics Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak ősszel, hanem bármelyik évszakban lehet ellenőriztetni a kéményünket. „Ha rendszeresen jár nálunk a kéményseprő, akkor nem kell megijedni, hogy nem a fűtési szezon kezdete előtt egy-két héttel nézi meg a kéményt, jöhet akár hónapokkal később is” – fogalmazott.

Aki gázzal fűt, annak kétévente, aki pedig fával vagy bármilyen más szilárd tüzelővel, annak évente érdemes kéményseprőt hívnia.

Fontos tudni, hogy családi házakhoz nem megy ki automatikusan a kéményseprő, hanem időpontot kell egyeztetni. A magánszemélyeknek továbbra is ingyenes a kéményseprés. Időpontkérés telefonon és az interneten lehetséges. A 1818-as központi telefonszámot kell hívni, aztán a menüben először a 9-es, majd az egyes nyomógombot kell megnyomni. A másik válaszható lehetőség a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldal felkeresése, ahol az Online ügyintézés, időpontfoglalás menüpontot kell kiválasztani.

Mukics Dániel elmondta: ha valaki évek vagy évtizedek óta nem használt fűtőeszközt, kéményt szeretne újra beüzemelni, akkor használat előtt mindenképpen nézesse meg azt szakemberrel. Ha pedig átalakítást, felújítást végeztek a kéményen vagy új fűtőeszközt kapcsoltak rá,

csak akkor szabad használni a kéményt, ha a kéményseprő egy műszaki vizsgálat során megvizsgálta azt és kiállított róla egy megfelelőségi nyilatkozatot.

Ennek hiányában tilos használni a kéményt, ráadásul életveszélyes is lehet, bármikor kialakulhat kéménytűz vagy szén-monoxid-mérgezést kaphatnak az elővigyázatlan emberek.

Természetesen a fűtőberendezéseket is érdemes évente legalább egyszer ellenőriztetni, kitisztíttatni. „Függetlenül attól, hogy milyen fűtőeszközünk van, nagyon fontos, hogy szakember telepítse, a használati utasításnak megfelelően használjuk és időről időre nézessük meg szakemberrel” – figyelmeztetett a szóvivő, aki hangsúlyozta, hogy mindez az elektromos fűtőeszközökre is vonatkozik.

A szén-monoxid érzékelő életet menthet

Egyre több lakásba szereltetnek be szén-monoxid érzékelőt, amivel számos baj megelőzhető. Szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal működő fűtőeszköz van. Mukics Dániel szerint tévhit, hogy csak régi gázkazánoknál keletkezhet szén-monoxid. Ez nem igaz, ugyanis akár egy kandalló vagy egy cserépkályha is a forrása lehet a mérgező szén-monoxidnak, amennyiben nem megfelelő az otthonunkban a szellőzés.

„Ha látjuk a fűtőeszközünk lángját, elérhető annak az égéstere és rossz a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni. Éppen ezért

ha nyílt égésterű fűtőeszközünk van, akkor automatikus légbevezetésről kell gondoskodunk.

Nem elég néha kinyitni az ablakot. Ha sikerült beszerezni egy jó minőségű érzékelőt, a nyílt égésterű fűtőeszköztől 1–1,5 méter távolságra, fejmagasságban kell elhelyezni” – magyarázta Mukics Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×