eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csökkenti a lakossági gáz árát a kormány

Gázárszabályozással összefüggő miniszteri rendeletet módosított a kormány. Ennek lényege, hogy egységesítették a gáz megajoule-ban megadott árát. Ez a gyakorlatban árcsökkentést jelent. Van olyan hely, ahol ez éves szinten több ezer forintos megtakarítást jelent az embereknek.

Bár nem verték nagy dobra, de fontos árat módosított a kormány a Magyar Közlöny 139. számában. Meghatározták "az egyetemes szolgáltató által az I. árkategória esetében alkalmazandó díjakat". Ez október 1-jétől egységesen 2,256 forint/MJ. Egy 2016-os rendeletet módosítottak ezzel.

Ez azért fontos szám, mert eddig a különböző gázszolgáltatóknál ez az ár más és más volt. Volt, ahol a most egységesített 2,256 forint, például Budapesten is, de van olyan hely, ahol ez a szám 2,364 forint (OPUS-TIGÁZ).

fotó: közösségi média
fotó: közösségi média

A Facebookon van egy csoport, amely a gázszámlákkal foglalkozik, és már több mint 100 ezer tagja van. Ami e felület alapján kiderül és fontos, hogy a fogyasztók jelentős részénél éves szinten pár száz forintos csökkenést jelent majd az új, egységes ár, ha a rezsicsökkentett mennyiség felső határa közelében fogyasztanak (63 645 MJ, azaz legkevesebb 1729 köbméter). Az említett OPUS-TIGÁZ körzetébe tartozóknál azonban már több ezer forintról van szó, hasonló feltételek esetén.

Kedden az MVM honlapján is megjelent ezzel kapcsolatban egy közlemény. Ebben azt írják, hogy október 1-jétől a korábban elosztónként eltérő árakat az egész országra a legalacsonyabb árszinten egységesítették az egyetemes földgázszolgáltatásban.

Az MVM 2023. október 6-ig diktálási lehetőséget biztosít érintett földgázügyfeleinek. A diktálás nem kötelező, diktálás hiányában az egyetemes szolgáltató becsült mérőállást alkalmaz.

A közleményt október 3-án, kedden tették közzé, holott az applikációkon már három napja diktálási időszakként tüntetik fel ezt a hetet. Ezt egyébként az Infostartnak is megerősítették az ügyfélszolgálaton. Ma délelőtt, mint privát ügyfél hívtuk fel őket, és arról tájékoztattak, hogy "az árváltozás miatt van diktálási időszak". Mindenesetre mint magánembert arra akartak rávenni, hogy diktáljunk.

Az egységesítéssel 2,5 millió ügyfél részére minimális mértékben csökkent a rezsicsökkentett áron igénybe vehető földgáz ára az átlagfogyasztás változatlan mértékéig (63 645 MJ/év, legalább 1729 köbméter/év) – írja az MVM.

A közlemény tisztázza azoknak a helyzetét is, akik már diktáltak az elmúlt napokban. Eszerint "a diktált mérőállás nem minden esetben jelenik meg a következő számlán. Amennyiben a diktálós ügyfél nem a saját diktálási időszakában diktál, de 2023. október 6-ig közli mérőállását, úgy 2023. szeptember 30-ra lesz rögzítve a mérőállás az MVM Next rendszereiben. Az így rögzített mérőállás a következő mérőállás alapján kiállított elszámolószámlában jelenik meg. Az átalánydíjas (ún. egyenletes részszámlás) és a hőmérsékletfüggő részszámlás ügyfeleknek jellemzően az éves elszámolószámlában jelenik meg a diktált mérőállás."

Az említett csoportban kiszámolták, hogy ki mennyit takarít meg ezzel a lépéssel. Van, akiknél ez a szám 509 forint plusz áfa, ott, ahol a korábbi ár 2,264 forint/MJ volt, másoknál, például a tigázosoknál, már áfával együtt 8700 forint feletti összegről beszélhetünk.

A részletes díjtáblázat elérhető az mvmnext.hu/foldgaz/Arak oldalon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×