eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Köddel körülvett távközlési torony Galyatetőn 2020. november 26-án. A Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség az úgynevezett hidegpárna, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Ilyenkor a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb idő van.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Cudar hideg zúdul a nyakunkba októberben

Az előrejelzések szerint már ebben a hónapban jön az első nagy hidegfront.

Európa a szezon első hideghullámára készül, miután a hétvégén a hőmérséklet várhatóan jelentősen visszaesik, és hétfőre olyan városokban, mint London és Párizs, a szokásosnál 5-6 Celsius-fokkal hidegebb lehet – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

A Maxar Technologies Északnyugat-Európára vonatkoz időjárás-előrejelzése szerint a 30 éves átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani a következő hetekben. Az október 20-i átlaghőmérséklet például 5,3 Celsius-fok körül alakulhat, míg a hosszabb távú átlag 10,4 Celsius-fok. Bár a jövő hét végére várhatóan enyhül a hideghullám, a hőmérséklet a hónap folyamán valószínűleg kissé az évszaknak megfelelő átlagértékek alatt marad.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többhetes európai anomália-előrejelzése szerint is a jövő héten egész Európában a 20 éves hőmérsékleti átlagot jelentősen alulmúló időjárás lesz, még a következő, 43. héten is az átlag alatt lesz a várható hőmérséklet a kontinensen, így Magyarországon is. A 44. hétre már átlagos időjárást prognosztizálnak a megszokottnál több csapadékkal.

A télies időjárás egy szokatlanul meleg északnyugat-európai időszakot követ, ami késleltette a fűtési szezon elindulását. Miközben az energiaárak különböző tényezők miatt továbbra is magasak, Európa most felkészületen érkezik a fűtési szezonhoz.

Ugyan lehetnek átmeneti hidegbetörések, az európai tél összességében a szokásosnál melegebb lehet, ami csökkentheti a fűtőanyagok iránti keresletet és mérsékelheti az esetleges kínálati sokkokat – derült ki a Copernicus Climate Change Service elemzéséből.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×