eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Végső búcsút vettek Dávid Katalintól

A művészettörténész volt az, aki elérte, hogy a Szent Korona ne leltári számmal ellátott múzeumi kiállítási tárgy legyen, hanem a Parlament vegye át.

A Fiumei úti Sírkert Művészparcellájában a családtagok, barátok és tisztelők utolsó útjára kísérték az életének 101. évében elhunyt Dávid Katalin művészettörténészt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját.

Az Istenbe vetett hit és az emberek iránti segítő szeretet egész élete során jellemezte Dávid Katalint. Először az üldözött zsidókat mentette 1944-ben, amiért később megkapta a Világ Igaza címet. A negyvenes évek végétől pedig már az üldözött papokat és szerzeteseket kellett menteni, segíteni - mondta róla Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

A szertartás végén Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke felidézte az elhunyt és Makovecz Imre barátságát, majd e szavakkal búcsúzott a Széchenyi-díjas akadémikustól: „Dávid Katalin a kortárs magyar tudományos és művészeti élet egyik legnagyobb egyénisége volt. Életpályája, amely egy teljes évszázadot ívelt át, hűen tükrözte a magyar történelem utóbbi száz évének minden fordulópontját.

Az MMA megemlékezése szerint a hazai művészeti és tudományos élet egyik legnagyobb szervező egyénisége, megkerülhetetlen, nagy formátumú személyisége volt.

A trianoni békediktátum következtében Kolozsvárról Szegedre áttelepülni kényszerült, mélyen hívő, tudós családba született. A Mária Kongregáció szegedi elnökeként katolikus szociális programot hirdetett a szegények és kisemmizettek megsegítésére. A háború idején, fiatal egyetemistaként, társaival együtt üldözötteket mentett.

Diplomáját éppen a fordulat évében szerezte, s mivel keresztény, szakrális ikonográfiával foglalkozott, klerikális reakció vádja miatt eltávolították a Szépművészeti Múzeumból. Később az általa vezetett művészettörténeti kutatóintézet éléről, koncepciós perben -- vatikáni összeesküvéssel és jezsuita szervezkedéssel vádolva – ismét elmozdították.

1969-től a az Egyházi Gyűjtemények Szaktanácsadói Testületét vezette. Munkásságának köszönhetően sorban nyíltak, illetve újultak meg az egyházi és felekezeti múzeumok, gyűjtemények, kincstárak: az esztergomi Keresztény Múzeumtól a kalocsai kincstáron keresztül, a sárospataki és pápai református gyűjteményeken át a budapesti zsidó múzeumig.

Itthoni vezéralakja lett a Szent Korona hazahozatalának. Ő volt az, aki elérte, hogy a Szent Korona ne leltári számmal ellátott múzeumi kiállítási tárgy legyen, hanem a Parlament vegye át, az őt megillető módon.

A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×