eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Külföldi befolyásszerzési kísérleteket akadályozna meg a kormány - a nap hírei

Polgárőröket vezényelnének a határra. Az illegális határátlépések számának emelkedése miatt a német kormány mérlegeli a lengyel és a cseh határszakasz állandó ellenőrzését.

Magyarország függetlenségét meg kell óvni a külföldi befolyásszerzési kísérletektől - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádióban. Kocsis Máté jelezte: az Országgyűlés őszi ülésszakán az ország függetlenségét megóvó törvénycsomagot nyújtanak be. Ennek célja, hogy azokat a civil szervezetek, pártokat és személyeket, amelyeket külföldről pénzelnek, a jövőben számon lehessen kérni. A nem pártként választáson induló szervezetekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd az elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra.

Polgárőröket vezényelne a határra a kormány, és bevezetné a határvadászok számára a kiemelt szolgálati pótlékot – derül ki a Belügyminisztérium törvénytervezetből. A polgárőrök feladata lesz, hogy az államhatár védelmében, és az illegális migráció megakadályozására közterületi járőrszolgálatot, valamint figyelőszolgálatot lássanak el.

Le kell mondania posztjáról Lantos Csaba energiaügyi miniszternek az LMP szerint. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva olyan rendeletet fogadott el és léptetett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy a szennyező cégek el tudják kerülni a bírságokat, és amely lehetetlenné teszi súlyos környezetszennyezéskor az üzemek bezárását.

Magyarország meg tudja előlegezni az Európai Unió által visszatartott forrásokat - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vácdukai pihenő és rekreációs park átadóünnepségén. Rétvári Bence kiemelte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megvalósított fejlesztéseket is uniós forrásból kellett volna finanszírozni, de az EU nem utalta el azt Magyarországnak, ezért a magyar kormány megelőlegezte ezt a települések számára.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik meg hétfő délután az Országgyűlés őszi ülésszaka. A frakcióvezetők beszédei után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is lesznek. A svéd NATO csatlakozás kérdése várhatóan nem kerül a parlament elé. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Esztergomban, a kormánypárti képviselőcsoportok kihelyezett ülésén arról beszélt: a képviselők a következő hónapokban új jogszabályokat fogadnak el egyebek mellett a gyermekek, a határok és a szuverenitás védelméről.

Az illegális határátlépések számának emelkedése miatt a német kormány mérlegeli a lengyel és a cseh határszakasz állandó ellenőrzését. A német lapok szerint ezt a szövetségi belügyminisztérium közölte. A német kancellár is támogatja az illegális bevándorlás szigorúbb ellenőrzését. Olaf Scholz a Szociáldemokrata Párt nürnbergi nagygyűlésén hangsúlyozta: Németország elkötelezett a menedékhez való jog iránt, ám azokat, akiknek a kérelmét elutasították vagy bűncselekményt követtek el, vissza kell toloncolni.

Irreálisnak nevezte az orosz külügyminiszter New Yorkban az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat. Szergej Lavrov kijelentette: a konfliktus a harctéren fog megoldódni, ha Kijev és nyugati szövetségesei ragaszkodnak mostani álláspontjukhoz. A diplomata felidézte: Moszkva azért mondta fel júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron létrejött fekete-tengeri gabonaexport-szerződést, mert az Oroszországnak tett ígéretek nem teljesültek.

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki lengyel elnök. Andrzej Duda ugyanakkor hangsúlyozta: növelni kell az ukrán gabona tranzitját. Az államfő úgy vélte: az ukrajnai háború óta az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Az együttműködés mélyítését szorgalmazta az észak-koreai vezető a kínai elnöknek írt levelében - tudatta az észak-koreai hírügynökség. Kim Dzsong Un a héten küldött üdvözletben reményét fejezte ki, hogy a Phenjan és Peking közötti kapcsolatok a két ország népének akaratával összhangban erősödnek majd.

Megkezdték a fegyvereik átadását a Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez. Az orosz védelmi minisztérium azt jelentette: eddig 6 páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5 ezer lőszert adtak át. Oroszország pedig több mint 50 tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. Örményország közölte: felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására.

60 ezer hívő előtt, a marseille-i Kerékpárstadionban bemutatott misével zárult Ferenc pápa kétnapos franciaországi látogatása, amely során összeurópai választ sürgetett a bevándorlásra. A misén jelen volt Emmanuel Macron francia elnök, valamint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke.

Részleges szenátusi választásokat tartanak Franciaországban. Az elemzők szerint az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak várhatóan megőrzik a többségüket a felsőházban. A parlament jobboldali többségű felsőháza 348 tagjának csaknem felét választják meg hat évre: 170 szenátort, a százból 38 európai megyében és hat tengerentúli területen.

Világszerte több mint duplájára nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma – közölte az Egészségügyi Világszervezet. A genfi székhelyű szervezet szerint 2022-ben mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak, ezek száma 2021-ben még 220 ezer volt. Jelenleg 24 országban van járvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×