eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Miguel Rodriguez

Moszkva máris üzent a világnak az ukrán béketerv és az ENSZ gabona-javaslata kapcsán

Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.

Az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka után tartott sajtótájékoztatóján helyi idő szerint szombaton Szergej Lavrov a Kijev által szorgalmazott tízpontos béketervről kijelentette, hogy "teljességgel megvalósíthatatlan".

"Ezt nem lehet megvalósítani. Nem realista, ezt mindenki látja, de ugyanakkor azt mondják, hogy ez a tárgyalások alapja" - emelte ki az orosz külügyminiszter.

Lavrov kijelentette,

a konfliktus a harctéren fog megoldódni, ha Kijev és nyugati szövetségesei ragaszkodnak ehhez az állásponthoz.

A diplomata hozzátette, hogy Oroszország azért mondta fel júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron létrejött fekete-tengeri gabonaexport-szerződést, mert az Oroszországnak tett ígéretek - közöttük egy orosz bankra kirótt szankciók visszavonása és Moszkva visszakapcsolása a SWIFT nemzetközi rendszerbe - nem teljesültek.

Értékelése szerint az ukrajnai mezőgazdasági exportra kijelölt biztonsági folyosó újbóli létrehozásával kapcsolatos ENSZ-javaslatok nem reálisak.

New York, 2023. szeptember 23.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 23-án.
MTI/EPA/MIGUEL RODRIGUEZ
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 23-án. MTI/EPA/Miguel Rodriguez

Lavrov kijelentette, hogy a nyugatiak "közvetlenül harcolnak" Oroszország ellen Ukrajnában fegyverek szállításával, amit "hibrid háborúnak hívnak ugyan, de a valóságon mit sem változtat".

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×