eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Havasi Katalin: kezdődik az iskola, jön a náthaszezon, de van megoldás

Kezdődik az óvoda és az iskola, aminek egyik velejárója, hogy a gyermekek megfertőzik egymást. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta, miként készíthetjük fel gyermekünk szervezetét a közösségbe kerülés egészségügyi kockázataira.

"Jellemzően az első lehűlésekkor már megjelenik a nátha. Ilyenkor a gyerekek azzal a baktérium- és vírusflórával, amivel esetleg ők maguk nem betegedtek meg, elmennek a közösségbe és egymás között kicserélik ezeket. Jön egy pici lehűlés, miközben ezek kicserélődnek, és előfordulhat, hogy ugyanaz a baktérium vagy vírus, ami a hordozójának nem okozott betegséget, a mellette ülőnek viszont igen" – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke megjegyezte, a vírusok kis közösségben gyorsabban terjednek el, akár a náthavírusok, akár a szokásosnál ártalmatlanabb, pár napig tartó náthás betegségek, akár a streptococcus, staphylococcus és különböző baktériumok. Azt javasolja, hogy aki sokat volt beteg az előző évben, konzultáljon a háziorvosával, hiszen vannak olyan védőoltáshoz hasonló immunerősítők, amelyek segítenek a kora őszi fertőzéseket vagy megelőzni, vagy enyhíteni valamilyen formában.

A másik nagy lehetőség az egészséges életmód: nagyon fontos komolyan venni, hogy a gyerek napirendje úgy álljon össze, hogy legyen benne megfelelő mennyiségű mozgás, sport. Nyáron nagyon sok friss gyümölcs- és zöldségféle van, és ha ezeket megszeretik a gyerekek, az iskolában, a menzán is könnyebben elfogadják.

"Tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy ne a levegőbe tüsszentsen, ne köhögjön a padtársára, hanem kapjon elő gyorsan egy kéznél levő zsebkendőt"

– jelentette ki Havasi Katalin.

Mint mondta, a járványos időszakokban – mint például a minden évben érkező influenza idején – érdemes gondolni arra, hogy nemcsak egy pár napos náthát előz meg egy influenzaoltás, hanem akár egy súlyos tüdőgyulladásos, középfülgyulladásos szövődménnyel járó magas lázas betegséget is. Az egyesület elnöke szerint kevesebben tudják, hogy az influenzás tetőzés után nagyon sok gyerek sokkal könnyebben kapja el a többi fertőzést. Ennek akár két hónap folyamatos betegeskedés is lehet a következménye.

Kétéves kortól a gyermekeknek már nemcsak szúrás formájában érhető el az influenza elleni védelem, úgyhogy akit az tart vissza, hogy nem szeretné a gyereket összeszurkáltatni, azok számára is van megoldás.

"Fontos dolog az influenzaoltás, még akkor is, ha nagyon sokan ezt most még kevésbé hiszik el"

– mondta Havasi Katalin. Sokat jelent ugyanis, ha 15-ször lesz beteg a gyermekünk egy influenzafertőzés után, vagy megelőzve ezt a fertőzést, egy-két náthával végighúzzuk a tanévet vagy óvodaévet.

Havasi Katalin szerint a nyár végi időszakban egy egészségesen táplálkozó gyermek vitaminraktárai feltöltöttek, jó állapotban vannak. Bár sokan azt hiszik, túlzottan nagy mennyiségben még jobban védenek, de akár károsak is lehetnek, betegséget is okozhatnak. A vitaminok úgy működnek, ha a szükséges szint tízszeresét, százszorosát visszük be a szervezetbe, nem ad erősebb védettséget. A mesterséges vitaminokra akkor van szükség, ha valami miatt a gyerek nem jut hozzá a természetes vitaminforrásokhoz.

Folyadékpótlás az iskolában

Nyáron talán a szülők és maguk a gyerekek is jobban odafigyelnek arra, hogy igyanak elég vizet, ám hűvösebb időben erről a gyerek és a felnőtt is gyakran elfelejtkezik. Főleg akkor, ha a gyermek iskolába megy, és örül, hogy találkozik a barátaival, vagy izgul, hogy mi vár rá abban az iskolában.

A folyadékot energiaitallal azért sem jó pótolni, mert az energiaital inkább kiszárítja szervezetet, és nem folyadékpótlás, hiszen a magas koffeintartalom a vízkiválasztást segíti. Hangsúlyozta: a gyerekek igyanak vizet, sok gyerek szinte nem is ismeri a víz ízét, cukros üdítőket, rosszabb esetben energiaitalokat fogyasztanak, ami mindenképpen káros a szervezetre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×