eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A hand from a mosquito bite. Mosquito drinks blood on the arm.
Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Újabb szúnyogirtás vált szükségessé

A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében folytatódik a szúnyogirtás - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn.

A fővároson kívül Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén dolgoznak a szakemberek - tartalmazza a közlemény. A kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel a napnyugtát követő esti, késő esti órákban - tették hozzá.

Azt írták: az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, mert ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. Ugyanakkor minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy öntsék ki vagy cseréljék a pangó vizeket, megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát: ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, vagy kössön rá szúnyoghálót - olvasható a közleményben.

A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×