eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: lassúk és buták csak a nagyok lehetnek

16 százaléknál éri utol augusztusban a béremelkedés mértéke az inflációét, erről is beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában. Ha az újságírói logikát szeretné követni, az idei év az infláció letörésének éve volt, a következő év a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Magyarázatot adott a türk államok felé történt nyitásra is.

Orbán Viktor pénteken terjedelmes interjút adott a Kossuth rádiónak. ITT hallható a teljes interjú.

A jelenlegi reálbércsökkenés kapcsán először is azt említette: a fiatalabbak nem emlékeznek rá, de 1990-ben, amikor sikerült a kommunistákat elzavarni, és tőkés gazdaság jött, nagyon mélyről indultak a fizetések.

"Van egy történelmi lemaradás. Más kérdés, hogy a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodniuk egymással, ha ez nincs, munkanélküliség lesz. Mi segítjük ezt a megállapodást. Pontos a fogalmazás, a béremelés magas, de a pénzromlás még magasabb.

Augusztus lesz az a hónap, amikor 16 százalék körüli lesz az infláció, és a bérek emelkedése ezt már meghaladhatja"

- jelentette ki a kormányfő.

Felidézte, 2010-ben két év eltelt a romok eltakarításával, 2012-től állt be a gazdaság stabil működése.

"Azóta nem volt olyan negyedéve sem a magyar családoknak, amikor az árak jobban nőttek volna, mint a bérek. Ehhez képest idén megrángatta a családokat az infláció. Fontos, hogy a második félév korrigálja az elsőt" - mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, 4 ezer milliárd forint "ment ki a gazdaságból" az energiadrágulás miatt, ezt a pénzt lehetett volna többek közt a családok támogatására fordítani is; de felütötte a fejét egy másik típusú áremelkedés is, ami már kívül esik a tisztességes profit kategóriáján, ezt figyelte meg az elmúlt hónapokban.

"Ezért nevezem a kiskereskedelmi multikat árspekulánsoknak. Védekezni kell! A ráolvasás itt nem segít, lebeszélni erről őket nehéz. Karmokat kellett a kormánynak mutatni, fel kellett lépni az árspekulánsok ellen, felháborító, dühítő folyamatot láttunk. Adtunk karmokat a versenyhivatalnak, hoztunk néhány szabályt. Folyamatos lesz a versenyhivatal a magyar kereskedelemnek, hogy az árspekulánsok ilyen trükköket ne folytathassanak" - ecsetelte a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ha az újságírói logikát szeretné követni, az idei év az infláció letörésének éve volt, a következő év a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz.

"Ehhez értelmes kamatú hitelek kellenek, amik beindítják a gazdaság motorját. (...) a gazdaság azért van, hogy az embereknek legyen miből megélniük. Olyan szerkezetű gazdaságra van szükségünk, amelyben minden magyar, aki akar, dolgozhat is" - részletezte.

Hogy marad-e a rezsicsökkentés, arról azt mondta:

"vért izzad a pénzügyminiszter",

amikor látja, mekkora pénzt fizet ki a kormány a családok helyett rezsicsökkentésre.

"Nincs odaírva a családok számlájára, de ma minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap a rezsicsökkentésen keresztül minden hónapban. Nagyon nagy baj, hogy ezt az Európai Unió támadja, mindenfajta leveleket ír, fenyegetőzik" - hangoztatta. De a rezsicsökkentés marad - ígérte.

Régi és új energiaforrások

A gázellátás biztonságáról szólva elmondta, ez minden más szempontot megelőz.

"Szijjártó Péter a felelős a nemzetközi tárgyalásokért ezzel kapcsolatban, bár van energiaügyi miniszterünk" - fejtegette.

Kitért az Északi Áramlat "felrobbantására" is: "detektívregényekbe nem mennék bele, úgyis tudja mindenki, ki robbantotta, robbantatta fel, aki hallgatja ezt a műsort" - fogalmazott.

Leszögezte: "a csap Erdogan török elnök kezében van, ha van megállapodás, van gáz, ha nem, nincs gáz".

Azerbajdzsán és Türkmenisztán vezetőjének augusztus 20-ai meghívását is megvédte azzal, hogy Türkmenisztánnak például kapóra jön, hogy el tud adni gázt Magyarországnak, Azerbajdzsán pedig több típusú energiahordozót is el tud juttatni felénk. Ugyanebből a szempontból emelte ki Katar szerepét is.

Lassú és buta nagyok

Szerinte Magyarország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen, az ész ugyanis előrelátó képességet és gyorsaságot jelent, aki pedig gyors, az lépéselőnybe kerül.

"A magyar sajtó évek óta gúnyolódik, hogy miért barátkozunk mi a türk államokkal. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a térség a következő évtizedben kulcsfontosságú lesz. Magyar tulajdonú bank van Üzbegisztánban. Ez a térség most óriási növekedésben van.

Lassúk és buták csak a nagyok lehetnek,

ők nagyok, valahogy elintézik" - vont tanulságot Orbán Viktor.

Atlétikai vb

Szerinte az atlétikai vb stadionja, hangulata barátság, ott eltűnik az ellenségeskedés, ahol mindenki örül a másik sikerének, mindenki örül annak, hogy a másikkal együtt lehet.

"Ez a vb bizonyítja, hogy a sport nagyon jótékonyan tud hozzájárulni az emberi életminőséghez. Nem csak a sportolás. Úgy látom, a sportolók viszik Magyarország jó hírét, szuperlatívuszokban beszél az országról, Budapestről, a világ látja, hogy egészen szép arcunk is van. Mondjuk ki nyugodtan, hogy egy olyan ország, ahol a keresztény szeretet gyökerei még léteznek. A világ nem minden országában van ez így" - ecsetelte Orbán Viktor miniszterelnök.

Megszámolta: a Puskás Arénában több koncert volt, mint futballmeccs, "nem igaz" tehát, hogy a stadion "csak a miniszterelnök hobbija".

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×