eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Csárdi Antal/Facebook

Csárdi Antal: ez volt minden idők legbotrányosabb NVB-ülése

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az LMP népszavazási kérdését. Az ellenzéki párt a Kúriához fordul, mert a döntést, sőt a döntéshozatal körülményeit is botrányosnak tartja.

Az LMP a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról és egyszerűsítésről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről akart népszavazást kiírni. A Nemzeti Választási Bizottság azonban úgy döntött, hogy „nem tekinthető legitimnek az a népszavazás, amelyen a választópolgár nem tudja pontosan, hogy miről szavaz”, ezért elutasította a kérdést.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője ezt úgy értelmezte, hogy az NVB szerint a magyarok nem elég értelmesek. Az ellenzéki politikus szerint

a testület „minden idők legbotrányosabb” ülését tartotta meg.

Szavai alapján az első negyedórában teljes mértékben használhatatlan volt az ülést biztosító szoftver, a szóban forgó napirend tárgyalása alatt pedig folyamatos technikai problémák nehezítették a munkát. „Akadozott a hang, szaggatott volt a kép, egészen döbbenetes.”

Morálisan az is teljesen elfogadhatatlan, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak több tagja a nyaralásából jelentkezett be az ülésre – tette hozzá Csárdi Antal, aki szerint „ez tökéletesen igazolja és mutatja, hogy mennyire tartja fontosnak az alapvető demokratikus intézményrendszert az NVB kormányhoz közeli tagja”.

Az LMP most a Kúriához fordul jogorvoslatért – jelentette be az ellenzéki politikus, kétségbeejtőnek titulálva azt az érvelést, amivel elutasították a népszavazási kezdeményezésüket.

„A Nemzeti Választási Bizottság kimondta, az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy döntsenek egy népszavazási kérdésben.

(…) Ezt a döntést, az így meghozott döntést nem lehet elfogadnunk, küzdenünk kell azért, hogy az alapvető demokratikus intézményrendszer működjön és a magyar állampolgárok élhessenek az alkotmány által biztosított döntési jogaikkal” – hangoztatta.

A Nemzeti Választási Bizottság a Telexnek küldött válaszában elismerte, hogy az online ülés elején voltak technikai problémák, de szerintük ezek a videokonferenciák sajnálatos velejárói és nem befolyásolták a tanácskozás határozatképességét, nyilvánosságát, illetve szabályosságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×