eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Skoge zenekar koncertet ad egy tízemeletes társasház tetején Pécsen 2020. május 1-jén.  A koncerttel a koronavírus-járvány alatt is az embertársaikért dolgozó hétköznapi hősöknek fejezik ki hálájukat.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Olcsók a panellakások, de nem mindegy, milyen állapotban vesszük meg

Egy felújított panellakás átlagosan tíz százalékkal kerül többe egy felújítatlannál.

A panellakások a nagyobb városokban népszerűek, és itt is található belőlük a legtöbb, árelőnyük pedig a húsz százalékot is meghaladhatja – mondta a magyarnemzet.hu-nak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő szerint a felújított és felújítatlan panel árkülönbsége országosan tíz százalék. A főváros esetében átlagosan

  • a felújított panel 802 ezer négyzetméterenként,
  • a felújítatlané pedig 728 ezer forint.

Eközben Budapesten a téglalakások átlagos négyzetméterára egymillió forint, a paneloké pedig átlagban, állapottól függetlenül 780 ezer forint. A fővároson belül is nagy különbségek vannak: amíg a harmadik kerületben az említett átlagnál nagyobb az árkülönbözet, a huszadik kerületben tíz százalék alatt marad négyzetméterenként. A megyeszékhelyeket illetően

Győrben és Kecskeméten kerül jelentősen, nagyjából ötmillió forinttal többe egy felújított panel.

A klíma is fontos tényező

A panellakások legtöbbje távfűtéses, a felsőbb szinteken melegebbek a lakások, ami nyáron légkondicionáló nélkül már aligha kellemes. Így a hatodik emelet feletti lakásokra negyedével kevesebb érdeklődő jut, ha azokba nem szereltettek légkondicionálót, ám az áron – ötven négyzetméterrel számolva – másfél millió forintot dob, ha az adott lakásba tettek klímát. Itt nem a vételárban van az igazi különbség, és nem is igazán az érdeklődők számában, hanem az állapotban.

A szakember szerint ritka, hogy két azonos típusú lakás csupán a légkondicionáló meglétében térjen el, hiszen ahová klímát szereltettek, ott jellemzően más egyéb felújítások is voltak korábban, jobbak lehetnek a műszaki jellemzők, és ez megmutatkozik az eladási árakon is. A klíma utólagos beszereltetése pedig ma is néhány százezres tétel, szemben egy átfogó felújítással.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×