eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A Beloiannisz magyar utasszállító motorhajó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Visszatérhet a Balatonra a magyar Titanic

A tervek szerint másfél éven belül ismét a Balatonon utazhatunk majd a legendás Beloiannisz hajóval.

Már 20 éve nem közlekedik a Balaton legendás hajója, amely az 1952-es forgalomba állításától egészen 2006-ig a tó legnagyobb személyszállítója volt. Másfél év múlva azonban talán azok is utazhatnak majd rajta, akik legfeljebb csak hírből ismerhetik.

Mint azt a Beloiannisz Hajóért Alapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádióban elmondta: igazi, muzeális értékű hajóról van szó, hiszen "ma már ilyen szegecselt hajótestet nem építenek és a körbejárható sétafedélzet is kuriózumnak számít". Vizy Márton szerint aki a fedélzetére lép, az rögtön érezni fogja, hogy a múlt század második felében még szinte az örökkévalóságnak építették a hajókat, olyan masszív a szerkezete. "Igazi klasszikus, egy gyöngyszem, amit magyar Titanicnak is szoktam nevezni" – hangoztatta a kuratórium elnöke.

Bár ez nyilván egy erős túlzás, de

jól kifejezi azt az értékrendet, aminek szellemében szeretnék a hajót újjáépíteni.

Ez egyébként már zajlik is, a motor elkészült, de van még bőven feladata a komáromi hajógyár munkásainak – tette hozzá Vizy Márton.

Amint arról már az Infostart is beszámolt, ha a Balaton vízállása is megengedi, akkor a Beloiannisz 2025-ben visszatérhet a siófoki bázisára. Erről sikerült is megállapodnia az alapítványnak a Balatoni Hajózási Zrt.-vel (Bahart).

A kuratórium elnöke elmondta, hogy csak a Bahartnak van olyan kikötője és logisztikai háttere Siófokon, amely egy ekkora hajót képes kiszolgálni. Márpedig ez mindenképp nagyon fontos ahhoz, hogy a Beloianniszt szakszerűen és hosszú távon lehessen üzemeltetni. Az a cél – folytatta Vizy Márton –, hogy minél több ember utazhasson a felújított hajóval és élvezhesse ennek az ipartörténeti ritkaságnak a nagyszerűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×