eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Várható árcsökkenés az albérleti piacon? (x)

Az elmúlt hónapokban egyértelműen az látszik az ingatlanpiacon, hogy az árak lassan a megfizethetetlen kategóriában vannak.

Bár a vidéki kisvárosok és az egyetemi városok árai között jelentős különbségek adódnak, de életcél semmiképpen sem lehet albérletben élni. A magas hitelkamatok egyelőre igencsak ellehetetlenítik a hitelfelvételi kedvet, ehhez pedig a csok területén beharangozott változások is hozzájönnek. Nem véletlen, hogy már most sokkal kevesebben vesznek fel lakáscélú hitelt, mint akár egy évvel korábban.

Minden korábbinál nagyobb a kereslet

A felsőoktatásban részt vevőket és az egyelőre albérletre vadászókat természetesen az érdekli leginkább, hogy lehetséges-e az albérleti árak csökkenése a jövőben. Az élelmiszerárak területén a némi enyhülés már reményt adhat-e arra, hogy esetleg a jövőben hasonlóval találkozhatunk az albérleti piacon is? Anélkül, hogy bárkit is el kívánnánk keseríteni, egyelőre úgy tűnik, még a drága albérletek is gyorsan új lakókra találnak, főleg az egyetemi városokban. A Global Best Property Zrt. információi alapján elmondható, hogy a fürdőszobás lakrészek és a kiadó szobák egyaránt népszerűek a hallgatók körében, de a teljes lakások iránt is sokan érdeklődnek. Míg a fiatalok leginkább szétdobják a lakbért és a rezsiköltségeket, addig a partnerrel, házasságban, gyermekkel albérletet keresők már kevésbé vannak szerencsés helyzetben.

250-nél olcsóbban is lehet?

Budapesten jelenleg 250 ezer forint környékén mozognak az alap albérletárak. A vidéki nagyvárosok sem sokkal vannak elmaradva, bár szerencsés esetben – és ha nem ragaszkodunk a frekventált elhelyezkedéshez –, akkor 150 ezerért is hozzájuthatunk egy átlagos állapotban levő, kényelmes lakáshoz. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy a legalább két jövedelemből gazdálkodó háztartások miért nem inkább a saját otthonteremtésen dolgoznak ahelyett, hogy tulajdonképpen az albérlettel minden hónapban az „ablakon kidobott pénz” mellett döntenek.

Még mindig kiszámíthatatlan a pénzügyi és jogi környezet

Az okok egyértelműen a magas hitelkamatokban, a kiszámíthatatlan jogi környezetben, és a csok megváltozott szabályaiban keresendők. A mai inflációs adatok sem kedveznek azoknak, akik egyről a kettőre kívánnak jutni. Úgy tűnik, az átlagember pénze reálértékben mérve egyre kevesebbet ér. Míg az ingatlanpiacon már hónapok óta kínálati piac uralkodik, addig az albérletek töretlen népszerűségnek örvendenek.

Van, hogy tényleg az albérlet a legjobb döntés

A nagy alapterülettel rendelkező, felújításra szoruló házakon sokan az energiaárak apropóján adnának túl, a csokos ingatlanok számának növekedése pedig jelentősen visszaesik majd a jövőben. Az építőiparban, a hitelpiacon és az adásvételek számát illetően is negatív tendenciák uralkodnak. Nem véletlen, hogy sokan vannak, akik nem kívánnak jelenleg akár több évtizedre hiteladósságot a nyakukba venni. A kiszámíthatóság és a biztonság érzete gyakran akkor van leginkább jelen a mindennapokban, ha az albérleti költségek tovább növelik a havi fix kiadásokat.

Az élelmiszerárakat illetően már némi mozgolódás indult meg lefelé, bár ebben a kormányzati kötelező akciózásnak is fontos szerep jut. Úgy tűnik, a piac még mindig nem a saját mechanizmusa szerint működik, ez pedig valahol biztosan lecsapódik. Az albérletek árai jelenleg úgy tűnik, nem csökkennek. Miért is tennék, ha a magasabb árak ellenére is elkapkodják az ingatlanokat, kiadó szobákat és lakrészeket? Ez utóbbiakból főként a fővárosban adódik jelentős kínálat, de a vidéki egyetemi városokban is bőséggel van választék az évkezdés környékén. Aki viszont jelenleg albérletet keres, annak azt tanácsoljuk, hogy ne válogasson sokáig. Ha minden szempontból alkalmasat talál, akkor érdemes lecsapnia rá.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×