eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Magyar Honvédség első két új Airbus H225M típusú helikoptere a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán 2023. július 17-én. A honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat helikoptert rendelt.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Már repül új szerzeményeivel a honvédség – képek

A szolnoki helikopterdandár állománya néhány héten belül már önálló repüléseket is végrehajthat.

„Hazai terepen az első” – fogalmaz közösségi oldalán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, utalva arra, hogy a magyar pilóták meg megkezdték gyakorló repülésüket a júliusban érkezett H225M helikopterekkel.

Mint olvasható, a franciaországi Airbus Helicopters oktatóközpontban átképzést végrehajtott hajózó és repülőműszaki személyzet itthon is folytatja kiképzését az új géptípusra. Szerda délelőtt a levegőbe is emelkedett a 70-es oldalszámú helikopter két szolnoki pilótával és egy francia mentorral.

A gyakorló repülések megkezdése után néhány héten belül már önálló repüléseket is végrehajthat az állomány – zárul a bejegyzés.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket július 17-én, hétfőn köszöntötték – két vízsugárral – az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

Szolnok, 2023. július 17.
A Magyar Honvédség első két új Airbus H225M típusú helikopterének egyike a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán 2023. július 17-én. A honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat helikoptert rendelt.
MTI/Mészáros János
Szolnok, 2023. július 17. A Magyar Honvédség első két új Airbus H225M típusú helikopterének egyike a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán. MTI/Mészáros János

A két helikoptert júliusban adták át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A gépek befogadóképességéről ellentmondóak az adatok. A gyár szerint akár 28 felfegyverzett katona is elfér a fedélzeten, de a szakértők ezt inkább csak marketing fogásnak tekintik. E téren talán némi visszalépést jelentenek majd az új gépek a kiöregedett szovjet/orosz Mi-8/17-es helikopterekhez képest. Minden másban azonban óriási előrelépés lesz a Karakál megjelenése a magyar légierőben.

  • A H225M gyorsabb és egy feltöltéssel majdnem kétszer akkora távolságra képes repülni, mint a Mi-8/17.
  • Rendkívül fejlett számítógépes navigációs rendszerével éjjel és rossz időjárási körülmények között is végrehajthatja a feladatát.
  • A számítógép pedig, ha kell, önállóan is elvezeti a gépet a megadott helyre, majd ott automatikus függésbe viszi és stabilan meg is tartja egy pont fölött.

Így a korábban beszerzett H145M könnyű helikopterekkel együtt már nagyon komoly forgószárnyas flottával rendelkezik majd a honvédség.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×