eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón - a nap hírei

Tarthatónak látja az év végére prognosztizált egyszámjegyű inflációt a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára. Szivárog a Barátság kőolajvezeték egyik ága Északnyugat-Lengyelországban.

Egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón, ezért az érintett területekre további vízügyeseket vezényeltek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A hatóság tájékoztatása szerint a Mura és a Rába mentén 24 órában dolgoznak a vízügyesek, és a Sajó vízrendszerén is a vártnál több csapadék hullott. Az érintett településeket a záportározókban visszatartott árhullám következtében nem öntötte el a víz.

Kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok miatt volt szükség a tűzoltók segítségére a hétvégi viharok miatt. Csak Budapestről több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A legtöbb beavatkozás Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében történt. Több ezer viharkár-bejelentés érkezett a biztosítókhoz az elmúlt napokban, a kárigény csak 2 biztosítónál megközelítheti a 2 milliárd forintot. A biztosítók arra kéri ügyfeleiket, fotózzák le a károkat, mielőtt elkezdik a helyreállítást.

Ausztriában és Szlovéniában több száz embert evakuáltak áradások miatt. A szlovén miniszterelnök a szomszédos országoktól kért segítséget és értesítette az EU polgári védelmi mechanizmusát. A szlovén mentőalakulatokat éjjel 186 körzetben mozgósították, hogy mentsék az embereket a veszélyessé vált épületekből. Szombat este 500 embert evakuáltak a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón. Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki. A szlovéniai kimenekítettek között volt 85 holland is, 2-en azonban egyelőre tisztázatlan okból meghaltak. Heves viharok voltak Északkelet-Lengyelországban is, ahol a folyók áradása várható.

A Magyar Honvédség helikopterei is elindulnak Szlovéniába a mentési munkálatok támogatására – jelentette be a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt szlovén kollégájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalán azt írta: megkezdődött a részletek katonai tervezése.

Az utóbbi hetekben romlott a szerb-magyar határtérség biztonsági helyzete - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta: a határ szerbiai oldalán napi rendszerességűek a fegyveres összetűzések, embercsempész bandák harcolnak egymással, ezáltal a magyar határbiztonság is fokozott veszélynek van kitéve. Közölte: míg a korábbi hetekben naponta 250-300 határsértőt fogtak el, addig ez a szám az elmúlt két hétben meghaladta a napi 400-500 főt is.

Tarthatónak látja az év végére prognosztizált egyszámjegyű inflációt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János a Kossuth rádióban azt mondta: rendkívül hatékony az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, amelynek 62 termékkategóriájában csaknem 8 százalékkal csökkentek az átlagárak.

Hétfőtől már szélesebb körben igényelhetik a beruházási támogatásokat a vállalatok – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter példaként említette, hogy csökken a minimálisan elvárt beruházási volumen, így a kisebb vidéki településeken - az eddigi 4 milliárd helyett - már 1,2 milliárd forintos beruházáshoz is igénybe vehető lesz a támogatás.

Szivárog a Barátság kőolajvezeték nyugati ágának egyik szála az északnyugat-lengyelországi (HODEC) Chodecz községnél közölte a lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat. A hibát már javítják, és várhatóan kedden üzembe is helyezik a sérült vezetéket. A szivárgás azon a szálon történt, amelyen a tengeri úton érkező olajat továbbítják a németországi olajfinomítókba.

Az orosz háborús bűnösök elítélésére szolgáló törvényszékek felállítását, biztonsági garanciákat és az orosz csapatok kivonását Ukrajna területéről javasolta az ukrán elnök a szaúd-arábiai nemzetközi béketárgyalásokon. Dzsiddában a nyugati nagyhatalmak és a fejlődő országok képviselői tárgyaltak a békéről, Oroszország azonban nem képviseltette magát a találkozón. A Kreml szóvivője úgy nyilatkozott: Moszkva nem kíván további ukrán területeket elfoglalni, a Krímet, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat akarja ellenőrizni.

Az orosz légvédelem ma lelőtt egy Moszkva felé tartó drónt – közölte az orosz főváros polgármestere Telegram-csatornáján. Az orosz védelmi tárca úgy tájékoztatott: a Podolszk körzetében lelőtt drón darabjai személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak. Orosz drón- és rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megyét, találat ért egy vérellátó központot is, többen meghaltak és megsebesültek - jelentette be az ukrán elnök.

Észak-Korában a fegyvergyártás növelésére szólított fel Kim Dzsong Un. Az észak-koreai vezető szerint egyebek között több rakétamotorra és tüzérségi ágyúra van szükség az ország védelmi kapacitásainak növeléséhez. Dél-koreai elemzők nem zárják ki, hogy Phenjan Oroszország ukrajnai háborújához is segítséget kíván nyújtani.

A manilai kormány szerint a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra a Dél-kínai-tengeren. Manila veszélyesnek és törvénytelennek nevezte az esetet, amelyet a Fülöp-szigeteki parti őrség is elítélt.

Közvetlen fenyegetést jelentene Algériára nézve a nigeri katonai intervenciós terv - jelentette ki az észak-afrikai ország elnöke. Az ország vezetője elutasított minden katonai beavatkozást szomszédja területén. A két országnak több mint ezer kilométeres közös határa van.

A nukleáris leszerelés fontosságát hangsúlyozta a hirosimai atomtámadás 78. évfordulóján a japán miniszterelnök. Kisida Fumio azt mondta: a mélyülő globális válságok miatt egyre nehezebbé válik a nukleáris leszerelés felé vezető út. Bejelentette: a kormány növeli a sugárbetegségek kutatására és kezelésére fordított támogatást.

Bátorságra biztatta a fiatalokat Ferenc pápa Lisszabonban, ahol a katolikus Ifjúsági Világtalálkozón celebrált misét, és bejelentette: a találkozót legközelebb 2027-ben tartják meg, Szöulban. A beszámolók szerint a szertartáson mintegy másfélmillióan vettek részt.

Az északkelet-spanyolországi Katalóniában csaknem 140 embert kellett kimenekíteni egy kiterjedt erdőtűz miatt. A lángok mintegy 200 hektárt perzseltek fel. Csaknem 4 ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül.

Kisiklott egy vonat 10 kocsija Pakisztánban, a balesetben legkevesebb 30 ember meghalt és mintegy 60-an sérültek meg - közölték a helyi hatóságok. A vasúti miniszter nem zárta ki, hogy terrortámadás történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×