eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Árad a Duna Neszmélynél 2023. május 19-én. A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Szlovéniában villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés - a nap hírei

Közszolgálati ellenőrzést rendelt el az önkormányzatoknál a kormány. Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák – közölte az Agrárminisztérium.

Rekordközeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű csapadék több magyarországi folyón, ezért megkezdte működését a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse. A vízügyi főigazgatóság közleménye szerint a vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is. A Rábán, ezen a hétvégén a felső szakaszokon akár a valaha volt legmagasabb vízállások is megdőlhetnek.

A Mátrában esett a legtöbb csapadék az éjszakai felhőszakadásban. Gyöngyössolymoson 73,8 milliméter eső hullott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: Budapesten a legtöbb csapadékot, 63 millimétert Kelenföldön mérték. A fővárosban pincéket, garázsokat, aluljárókat öntött el a víz. A tűzoltókat több helyre is riasztották a befolyt víz kiszivattyúzásához, valamint kidőlt fák eltávolításához is.

Szlovéniában villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés - közölte a környezetvédelmi ügynökség. A vihar utakat és hidakat zárt el, épületeket árasztott el, és több embert evakuálni kellett. Szlovénia egyes részein egy nap alatt annyi csapadék esett, mint máskor egy hónap alatt szokott.

Közszolgálati ellenőrzést rendelt el az önkormányzatoknál a kormány. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A november 30-i határidővel végrehajtandó ellenőrzés tapasztalatairól Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek 2024. január 31-ig kell jelentést tennie. Vizsgálják majd egyebek mellett a szabadság kiadásának és kivételének, valamint a jogviszony megszüntetésének gyakorlatát. Az ellenőrzés kiterjed a főpolgármester, a polgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke díjazásával összefüggő gyakorlatára, valamint a polgármestereknél az idegennyelv-tudási pótlék megállapításának gyakorlatára is.

Jövő hétre ígért választ a szakszervezetek kérdéseire a státusztörvény végrehajtási rendelete ügyében a köznevelési államtitkár. Az érdeképviseletek egyebek mellett azt kifogásolták. hogy a pedagógusok fizetési sávjait és a differenciálás szempontjait nem szabályozták a végrehajtási rendeletben.

Jövő márciustól vezetné be a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban a kormány. A társadalmi vitára bocsátott tervezet szerint a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa foglalhat időpontot.

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák – közölte az Agrárminisztérium. A támogatásra kukorica termelők pályázhatnak, a kérelmet előreláthatóan 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint.

Végéhez közelednek a nyári aratási munkák, a termés kedvezőbb a tavalyihoz képest, ugyanakkor elmarad az előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól – közölte a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt hangsúlyozta: a termés fedezi a hazai ellátási igényeket. Hozzátette: a mostani gazdálkodási évben az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti.

Júliusban átlagosan csaknem 8 százalékkal csökkent az online árfigyelő rendszerben szereplő élelmiszerek átlagára – közölte a gazdaságfejlesztési tárca. A minisztérium szerint az áruházláncok között kialakult verseny jelentős részben ellensúlyozta az élelmiszerárstop kivezetésének hatásait. Egy hónap alatt 53 termékkategóriában csökkentek az árak, míg az elmúlt egy hétben 32 kategóriában tovább mérséklődtek az átlagos árak: leginkább a tojás, a finomliszt, a zöldpaprika és a karfiol esetében.

Az idén rekordra számít a napelemes teljesítmény bővülésében az Energiaügyi Minisztérium. A tárca előzetes adatai szerint augusztusra meghaladta a 2 ezer megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása. A tárca ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az energiaszuverenitást erősítő gyarapodás fokozza a villamos energia rendszer kiegyensúlyozatlanságát.

Átadták a gyalogosforgalomnak a megújult Lánchidat. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és 26,7 milliárd forintba került. A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak. A főpolgármester az átadóünnepségen az összetartozás szimbólumának nevezte a hidat. A híd felújítása a tervezettnél másfél hónappal előbb készült el.

A nyári főszezonban 14 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma a Balatonnál a tavalyihoz képest. A vendégéjszakák több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek egyharmadát. A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: a nyár eleje és július közepe között mintegy 180 ezer külföldi vendég, 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. Ugyanakkor a térségben a forgalom döntő többségét a magyar vendégek adták.

A legkiszolgáltatottabb közösségek védelmére és a katolikus egyház gondoskodó szerepvállalására hívta fel a figyelmet Ferenc pápa Lisszabonban. A katolikus egyházfő a portugál főváros korábban bűnözéstől sújtott negyedébe látogatott, amely az elmúlt években - egyházi szervezeteknek is köszönhetően - megújult, és egy olyan központ is felépült itt, amely az abortuszon gondolkodóknak kínál alternatívát vagy olyan szülőknek segít, akik nem tudnának gondoskodni gyerekeikről.

Oroszországban fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust szélsőségesség címén. A bíróság abban a börtönben tartott kihelyezett ülésén hozta meg az ítéletet, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti.

Svédország után Dánia is szigorítja a határellenőrzést a Korán-égetések miatt. Koppenhága szerint az esetek hatással vannak a közbiztonságra is. Az elmúlt hónapokban több példányt is elégettek a két országban, az esetek tiltakozáshullámot váltottak ki a muzulmán világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×